Přihlásit

Přijde letos zima? Podle zvířat prý "nic moc" (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jarní zpěv ptáků a teploty okolo deseti stupňů Celsia. Tak zatím vypadá letošní zima. Někteří ptáci ani neodlétli do teplých krajin

Litoměřicko
"Bude letos vůbec nějaká zima?" Tuto otázku si při pohledu z okna denně položí snad každý. Je leden a rtuť na teploměru se stále drží poměrně vysoko nad nulou. V doksanské observatoři Českého hydrometeorologického ústavu naměřili ve středu během dne teploty okolo deseti stupňů Celsia. Slibované studené fronty se nemohou dočkat hlavně milovníci zimních sportů. Zvířata však prý mají pro letošek jasno. Zima bude mírná. A krátká.
"Vysoká zvěř se přestala shlukovat do tlup, které ji v zimě lépe uchrání. Díky nim v mrazech snadněji seženou nová pastviště. Vysoká žijící v lesích tyto tlupy postupně opouští. To může znamenat jedině to, že zvířata krutou zimu neočekávají. Polní v okolí Roudnice však v tlupách stále zůstává," uvedl myslivec a bývalý jednatel Okresního mysliveckého spolku Litoměřice Adolf Rolínek.
Jarní teploty popletly i některé druhy ptáků. Někteří tažní ptáci vůbec neodletěli do teplých krajin, "městské druhy" mohou začít hnízdit. "Vyšší teploty a hlavně povrch země nezapadlý sněhem, a tedy snadný přístup k potravě, jsou důvodem, proč od nás neodlétli někteří tažní ptáci. Stále můžeme vidět i stohlavá hejna špačků nebo čejky sbírající potravu na holých polích. Tyto ptáky ale zhoršení počasí určitě nakonec k migraci přiměje, byť nepoletí daleko - zimují totiž v jižní Evropě, třeba ve Francii vzdálené jen několik set kilometrů. Proto se k nám také vracejí na jaře mezi prvními,většinou již vúnoru. Někdy tak nemusí být jednoduché rozeznat, zda jde ještě o "neodlétlé" ptáky nebo již o první jarní navrátilce," vysvětlil ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.
Podle předpovědí počasí nás v příštích dnech teploty pod nulou však dozajista neminou. Ústecká hydrometeorologická stanice předpověděla na dnešek příliv studené fronty a proudění studeného vzduchu od severozápadu. Také únorové předpovědi slibují konečně opravdovou zimu. Podle zvířat to však prý vypadá, že ani ta moc dlouho nepotrvá. "Kromě jiných zvířat se ukazuje i jezevec, jsou vidět jeho stopy. Všechny signály zvěře nasvědčují tomu, že zima opravdu přijde až v únoru. Do té doby to nebude nic výrazného. A dokonce ani v únoru to na velkou zimu nevypadá. Aže by napadlo hodně sněhu, to už vůbec neočekávám," sdělil myslivec Adolf Rolínek.
Až se mrazy dostaví, případné pokusy městských kosů o hnízdění dobře nedopadnou. Ostatním zvířatům by však zima ublížit neměla. Lesní a polní zvěř příchod mrazů ustojí. "Zvířata si před zimou vytvářejí zásoby. Obalují se také tukovou vrstvou. Ochlazení by je rozhodně překvapit nemělo," uzavřel Adolf Rolínek.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.