Přihlásit

Srnčí zvěř v sadech stále loví zákeřný pes (Havířovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci pátrají po černém ovčákovi, který má být hlavním lovcem. Obávají se, že počet mrtvých srn nebude konečný

Havířov
Myslivci nadále přicházejí o další a další kusy srnčí zvěře, které jim v životických jabloňových sadech loví pes. Strážci lesů a ochránci zvěře se už domnívali, že pes byl odchycen a likvidace srnčí zvěře skončila. Přepočítali se však. V sadech nacházejí další stržené srnky a srnce. Další dva kusy našli myslivci včera.
Odchycená fena německého ovčáka se sice v sadech a jejich okolí pohybovala, zřejmě se však na stržené zvěři jen přiživovala. Po odchycení je stále v útulku a dosud se o ni nikdo nepřihlásil.
Myslivci tak stále pátrají po černém ovčákovi, který by měl být hlavním lovcem.
"Způsob stržení byl stejný, jako u předchozích. Pes je v sadech štval, až narazily do plotu, kde je zakousl do krku a pak jim vyžral maso z kýt. Obáváme se, že v sadech najdeme ještě další kusy. Sadaři se sice snaží plot opravovat, lidé do nich ale udělali mnoho děr, když chodili krást jablka. Dírami pak do sadu vcházejí srnky a psi se naučili, že jsou tam pro ně snadnou kořistí. V lese by jim zdravá srnčí utekla, v sadech ale nemá šanci," vysvětlil okresní myslivecký předseda Václav Přeček.
Vsoučtu už myslivci přišli o minimálně 17 kusů srnčí zvěře. "Je to citelná ztráta se škodou, která přesáhla 200 tisíc korun. Do rajonu se sice stáhne další srnčí, ale aby se stav vyrovnal, bude to trvat několik let," dodal Přeček.
Pokud pes nebude odchycen do jara, mohli by se obávat lidé v okolí o své domácí zvířectvo. Srnky totiž už nebudou docházet do sadů a pes bude hledat jinou kořist. Jeden zahrádkář už teď nahlásil zadávení několika slepic.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.