Přihlásit

Lednový lov má zelenou. Černí rytíři z lesů se musí mít více na pozoru (5plus2.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

NÁCHODSKO
Ministerstvo zemědělství v závěru roku vypracovalo novelu vyhlášky o době lovu jednotlivých druhů zvěře a o bližších podmínkách provádění lovu. Cílem této novely bylo reagovat na stále narůstající početní stavy prasete divokého.

Od 1. ledna 2014 byl proto prodloužen lov dospělé zvěře prasete divokého o jeden měsíc - dosud to bylo do 31. prosince. Po celý leden se tedy mohou nově lovit kňouři a bachyně, kromě bachyň vodící selata. Prodloužením doby lovu chtějí snížit stavy zvěře
"Nadále zůstává nezměněn celoroční lov selete a lončáka prasete divokého. Tímto prodloužením doby lovu prasete divokého v zimním období se dostáváme na srovnatelnou úroveň dob lovu s Rakouskem a Německem," uvádí referent lesního hospodářství a myslivosti MěÚ Broumov Jan Hvězda.
Ministerstvo se postavilo i k potřebě eliminace škod zvěří na lesích tak, že prodloužilo i dobu lovu u jelena siky. "Ti se však u nás v regionu nevyskytují. Působí škody hlavně v západních Čechách," upřesnil myslivec Pavel, který je dobře obeznámen se situací.

První letošní naháňka se vydařila
Jeden kolouch, pět divočáků a jedna liška - to byl výsledek první letošní naháňky, kterou v neděli 5. ledna uspořádali myslivci a honci v honitbě Horní Teplice na adršpašské Hejdě. "Myslím si, že s výsledkem lovu můžeme být spokojeni. Obstoupili jsme jednu leč, honci i pejsci pracovali výborně, střílelo se přesně, žádná zvěř nezůstala postřelena, takže vše vyšlo perfektně," pochvaloval si hospodář honebního společenstva Roman Chládek výsledek nedělní naháňky.

Někde jsou přemnožení, u nás ale až zase tolik ne
Od 1. ledna 2014 vstoupila v platnost změna vyhlášky, která prodlužuje dobu lovu dospělé černé zvěře. Důvodem této změny jsou vysoké stavy černé zvěře.
"Tato vyhláška směřuje k tomu, aby se snižovaly stavy černé zvěře, která je v některých regionech přemnožená a tropí škody na zemědělských plochách. Určitě jsou v republice lokality, kde to bude mít své opodstatnění, ale Broumovsko, podle mě, k nim nepatří. Myslím si, že u nás černé zvěře není až tolik - i když dnešní pěkný výřad tomu tak úplně nenasvědčuje. Zřejmě se nám podařilo se dobře dostat do tlupy a několik kusů z ní odlovit," přejel hospodář pohledem pět kusů skolených selat a lončáků. Novela je diskutabilní
Myslivci však k této změně, která je vstřícnější k lovcům, přistupují opatrně a s rezervou.
"I když máme od Státní správy myslivosti povolení lovit dospělou zvěř na společném lovu, tak dospělé kusy jsme nelovili. Může se totiž při tom stát, že se uloví bachyně, která je vodící nebo březí a takovýchto pochybení bychom se nechtěli dopustit," vysvětluje Roman Chládek, a svá slova podporuje na možnou situaci: "Když honci a psi rozeženou tlupu v leči, tak je to právě vodící bachyně, která hledá únikovou cestu. Zpravidla první vyběhne z leče ven, a pokud bychom stříleli takovéto velké dospělé kusy, tak by byla první na ráně. Tím pádem by pak zůstala selata samostatně, což by mohlo vést třeba k ještě větším škodám, než když je má bachyně pod kontrolou," zdůvodňuje svůj postoj myslivecký hospodář.

Na Libné černou zvěř neulovili
O den dříve se konala naháňka o několik kilometrů dál v revíru honebního společenstva Libná. "Zvěře bylo vidět docela dost, ale zaměřili jsme se jen na slabé kusy mladé jelení zvěře," uvedl hospodář Jindřich Vajsar, který měl na výřadu jednoho koloucha. V leči byla i černá zvěř, ale stejně jako při naháňce v Horních Teplicích o den později by myslivci na Libné velké kusy nestříleli.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.