Přihlásit

Ptactvo má námluvy, stromy raší, to je normální leden? (Příbramský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Neobvyklé lednové teploty se podepisují na přírodě. Je tak teplo, že vůbec nepřilétli severští ptáci, říká zoolog

Příbram
Svatební ptačí námluvy, napučené stromy. Není to v lednu blázinec?
Neobvykle vysoké teploty, které vládly v uplynulých dnech, dělají v přírodě načasované k zimnímu spánku pořádné zmatky.
Podobně to vidí například příbramští zahrádkáři. "Stromy pučí, někde kvetou višně a různé keře. Paseku teď mohou napáchat holomrazy. Ale to je každoroční problém. Nikdy nevíte do poslední chvíle, jak to s úrodou dopadne," nedělá si velké starosti dlouholetý zahrádkář Emanuel Šlemr.
V těchto dnech není výjimkou zahlédnout ptačí námluvy sýkor, kosů a poštolek. "Zatím k nám ale vůbec nezavítali severští ptáci," vypozoroval Pavel Křížek z Ochrany fauny ČR v Hrachově. Kdyby udeřily mrazy, významného úhynu zvěře se neobává, neboť prý sama vycítí změnu počasí.
Včelaři už nejsou tak optimističtí, protože lednové počasí je pro vývoj včel rozhodující. "Pokud je v lednu teplo, včely začnou klást druhý plod, spotřebují potravu a umírají hlady," obává se nejhoršího příbramský včelař Jiří Roub.
Kdo naopak může být spokojený, jsou silničáři a technické služby.
Ušetří na výjezdu a posypovém materiálu. Výraznější ochlazení očekávají meteorologové až v polovině příštího týdne.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.