Přihlásit

Z lesů Českolipska mizí drobná zvěř. Může za to i turismus (Českolipský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kde jsou zajíci? Na Českolipsku už téměř vyhynuli. Srnčí zvěř má zase trápit neplodnost

Českolipsko
Před dvaceti lety nebyl problém potkat v lesích na Českolipsku zajíce, setkání se srnou nebo jelenem bylo běžnou záležitostí. Dnes zajíci z přírody Českolipska téměř vymizeli a další zvěř se před lidmi schovává a přichází kvůli tomu o místa, kde měla dostatek potravy.
Podle odborníků drtí populaci zvěře v lesích na Českolipsku zejména rozvoj turistického ruchu a také neplodnost. O kritickém stavu informoval jako první Český rozhlas. Srnčí zvěře a jelenů prokazatelně ubývá. "Na Krupé byli jeleni, tady zase holá. Když přišlo září, tak sem za holou přitáhli. Teď je tady pár kusů jelenů," vzpomínal na množství zvěře pro rozhlas myslivec Milan Sláma.

Pryč od lidí
Už více než patnáct let chodí po českolipských lesích. Podle něj vyhání zvýšený turismus zvěř z přirozených míst. "Zvěř se vyhání do nepřístupných míst, třeba ve vojenském prostoru. Dokud tu byli vojáci a turisté sem neměli přístup,tak tu zvěř byla," hodnotí Sláma.
Dalším důvodem je podle Milana Slámy bezohlednost řidičů čtyřkolek. "Přijeli dva motorkáři. Projíždějí, jsou bez čísla. Co jim můžete říct," zoufá si Sláma. Přestože se lesníci snaží přirozené teritorium zvěře ochránit, jsou takřka bezmocní. "My jsme na ně dělali zátah. Jenom se zasměje a vezme to lesem," doplňuje Josef Fridrich z lesní správy Hamrna Jezeře.
Zvěř utíká do míst, která jsou mimo dosah lidí, kde podle Jana Kocourka z Vojenských lesů a statků dělá škody za desítky tisíc korun.

Neplodné srny
"Stresovaná zvěř v koncentrovaných místech tvoří škody na porostech, loupáním a okusem. Pod vlivem narůstajícího turismu, motorek a čtyřkolek zvěř vychází na pastvu až v nočních hodinách. Přes den, kdy je uchýlená do úkrytů, tvoří značné škody," vysvětluje Kocourek.
Úbytek zvěře je důsledkem ještě dalšího problému, a tím je neplodnost zvířat.
"Tato skutečnost je pozorovatelná u srnčí zvěře v polních honitbách, kde se intenzivně zemědělsky hospodaří. U vojenských lesů toto zatím pozorováno není, ale obecně plodnost u srnčí zvěře se snižuje," upozorňuje Kocourek.
Problém s neplodností zvěře potvrzuje i předseda českolipského mysliveckého spolku Jaroslav Vosáhlo. "Neplodností není přírůstek a tím ubývá zvěře. Stavy srnčí zvěře jdou neustále dolů," uvádí Vosáhlo. Předpokládá, že za to může špatná úživnost honiteb, které podle něj zvěři neposkytnou dostatek potravy.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.