Přihlásit

Studie představí chování jelenů (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Telemetrie sleduje zvířata na dálku

Šumava
Výsledky evropsky unikátního výzkumu - telemetrického sledování jelenovité zvěře - představí příští týden Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava v Srní na Klatovsku. Rozsáhlý projekt se zabýval studiem pohybu, aktivity a chování jelenovitých na území šumavského parku.
Klíčovou částí projektu jsou takzvaná telemetrická (GPS) pozorování studovaných druhů. Telemetrie obecně je měření čehokoliv na dálku, v tomto případě se jednalo o sledování pozice aktivity zvířat. Výzkum na území Národního parku Šumava trval v letech 2005 až 2011.
Studie představí zajímavosti, nová zjištění a zvláštní návyky v životě šumavských jelenů včetně perliček ze života jelenovité zvěře. Prostor pro velká zvířata, zejména savce, v Evropě ubývá. Šumava společně se sousedním Bavorským lesem představuje jedno z posledních území ve střední Evropě, kde ještě zůstalo místo pro velká zvířata, která zde dokáží přežít, najít zde dostatek prostoru pro potravní nároky i jiné aktivity a kde jejich počty jsou dostatečné k dalšímu udržení populace," uvádí Pavel Šustr, bývalý vedoucí telemetrického projektu Správy NP a CHKO Šumava. Pavel Šustr je také autorem knihy - Jelenovití na Šumavě. Hlavním obsahem publikace je biologie a časoprostorová aktivita pěti druhů jelenovitých savců.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.