Přihlásit

Bobří stopy lze nalézt u Stržského potoka (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V těsné blízkosti Žďáru nad Sázavou se usadil zřejmě bobr samotář. Do Stržského potoka doputoval po řece Sázavě

Žďár nad Sázavou - Jednou z lokalit, kde je možné bobra potkat, nebo lépe řečeno zaznamenat známky jeho pobytu, leží v těsné blízkosti města - podél koryta žďárského Stržského potoka.
"Bobr sem docestoval po řece Sázavě a je to pravděpodobně samotář," informoval Jaromír Čejka, mluvčí Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy (CHKO).
Pobyt bobrů není vždy přijímán právě kladně. Stěžují si na něj rybáři, majitelé lesních porostů v blízkosti vodních toků i zemědělci. Bobři dokážou ucpat koryta řek stejně jako narušit hráze rybníků. V okolí také likvidují dřeviny i hospodářské plodiny.
"S pobytovými známkami bobra nemáme zatím problémy, pokud by ale vznikly větší škody, museli bychom učinit nějaká zákonná opatření. Samozřejmě ve spolupráci s CHKO," nechal se slyšet Rostislav Mivalt, ekonomický ředitel společnosti Kinský Žďár, do jejíhož revíru se samotářský bobr nyní nastěhoval.

Ohlodané stromy
Další lokalitou, o které ochranáři vědí, že tam žije bobr evropský, je oblast poblíž městyse Doubravník na Tišnovsku. Tam už ale řádí celá bobří rodinka. Další skupina bobrů potom žije na potoku mezi Měřínem a Černou na Velkomeziříčsku. Bobr evropský je popisován jako zavalitý hlodavec s hustou srstí a dlouhým plochým ocasem, který je zcela přizpůsobený životu ve vodě. V České republice jsou bobři ještě poměrně vzácní, a také proto jsou zařazeni mezi zvláště chráněné živočichy.
Jelikož jde o noční a k tomu navíc plaché zvíře, může se jen málokdo pochlubit tím, že viděl bobra na vlastní oči. Stopy po jeho činnosti ale už tak nenápadné nejsou, spíš naopak.
"Základním znakem pobytu bobra evropského jsou ohlodané nebo přímo skácené stromy v blízkosti vodoteče. Do svých nor potom bobři zatahují potravu v podobě větví nebo tenčích kmenů. Člověk prakticky nemá šanci je vidět, ovšem když narazí na tyto známky bobřího pobytu, pak už si začne všímat i dalších znamení, jako jsou třeba cestičky vedoucí z vodního toku na okolní pozemky," vysvětlil Jaromír Čejka.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.