Přihlásit

Sčítání zkomplikovalo příliš teplé počasí (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plzeňsko
Dva dny sčítala dvacítka ochránců zvířat vodní ptactvo v Plzni a okolí. A výsledek? Nejslabší v historii sčítání, tedy za deset let. "Ale neznamená to, že by vodních ptáků ubylo," uklidňuje Karel Makoň ze záchranné stanice živočichů.
Na vině je teplé počasí. Zatímco v jiných letech jsou rybníky v této době zamrzlé a ptáci se drží na řekách, letos to byla na řekách bída a ptáci se drželi spíše na stojatých vodách. "Počítali jsme s tím, třeba kachen jsme na Berounce napočítali jen desítky, zatímco na rybnících na Nýřansku jich byly stovky," uvádí Makoň. Na Berounce také sčítači zahlédli jen dva orly mořské a pouze několik kormoránů. Nenarazili ani na morčáky - kteří k nám v tomto období míří ze severských zemí. Nejvíce si tak sčítání "užili" ti, kteří "čárkovali" na boleveckých rybnících. "Bolevák je teď ornitologický ráj i vzhledem ke kvalitě vody a vodním rostlinám, které tam jsou," dodal plzeňský ochránce.
Teplé počasí zavinilo i to, že bylo sčítání náročnější i po technické stránce - kvůli všudypřítomnému bahnu byly lodě i vybavení neuvěřitelně špinavé. Počasí při sčítání se v průběhu let mění, letos jde o jeden z nejteplejších ročníků. "Ale pamatuji i kruté zimy, kdy jsme na řekách jeli vždy jen padesát metrů pod jezem, jinak jsme tahali loď po ledu," připomněl Makoň.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.