Přihlásit

Ráječko: místo elektrárny chtějí krmit zvěř (Týden u nás)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ráječko
Třicet milionů korun. Takovou sumu měli Ráječští získat od firmy Papeno, která u nich před pár lety začala stavět fotovoltaickou elektrárnu. Odvážné plány jsou minulostí, pozemek zarůstá vysokou trávou a plevelem. Kdy jej někdo zúrodní? Nikdo neví. Daří se však na něm drobné lesní zvěři. Všimli si toho myslivci. Chtějí proto s firmou jednat o dalším využití plochy.
Někteří lidé kroutí hlavou nad tím, že se o pozemek, ze kterého loni zmizely také poslední zbytky plánované elektrárny, nikdo nestará. "Mám kamaráda ve Lhotě Rapotině, který vlastní podobnou lokalitu na Boskovicku. Jakmile jednou zapomene poséct trávu, hned ho někdo upozorňuje, aby dal věci do pořádku. A na druhou stranu se může dít něco podobného jako teď u nás, kdy je to nejspíš každému docela jedno," porovnal své zkušenosti Jan Podloučka z Ráječka.

Zanedbaná plocha
I neposečená a na první pohled zanedbaná louka má však své výhody. "Obecně platí, že každá neobdělaná lokalita nahrává populaci drobné lesní zvěře. To však nic nemění na skutečnosti, že se jedná o soukromý nehonební pozemek, jehož obhospodařování by bylo za stávajících okolností velice složité," podělil se o svůj názor hospodář Mysliveckého sdružení Rájec-Ráječko Ivo Vladík.
Aby se zvěři na daném místě dařilo, museli by do něj myslivci zavést nějaký zdroj pitné vody nebo vybudovat zásypy. "Se zástupci Papena už jsme o tom koncem minulého roku jednali a vypadalo to, že by se podobné možnosti nebránili. Vyšli nám vstříc. Všechno je tedy svým způsobem na dobré cestě. Možná už koncem února bychom mohli začít jednat. Podle posledních zkoušek, které jsme provedli na podzim, jsme si jistí, že zvěř se na tomto místě už teď určitě vyskytuje," popsal Vladík.
Se záměrem myslivců už je obeznámený také starosta Ráječka Vít Rajtšlégr. "Někteří lidé mně dokonce říkali, že když tam dříve zemědělci pěstovali obilí, kombajny při sklizni mnoho zvířat zabily. Jak to však s lokalitou bude v budoucnu, to nejsem schopný říct. Obec nezmůže skoro nic, jelikož už nemá žádná vlastnická práva. Ale může se stát, že pozemky jejich současný majitel nakonec vrátí bývalým vlastníkům a ti je třeba začnou obdělávat," nabídl jednu z možností starosta.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.