Přihlásit

Sčítání zvěře je bez sněhu komplikované (Havlíčkobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jihlava
Myslivcům na Vysočině letošní sčítání zvěře komplikuje nedostatek sněhu, protože v terénu nevidí její stopy. Stovky myslivců z Vysočiny vyráží do lesů a polí ve dvou termínech. První byl tradičně stanoven do poloviny února, druhý připadne na 8. března.
"Je zřejmé, že díky letošnímu nezvykle teplému počasí je zvěř v podstatně lepším stavu než v loňském předjaří. Tehdy zvířata doplatila na výkyvy počasí. Ty se podepsaly především na počtu divokých prasat, jejichž mláďata popadala, tedy jinak řečeno uhynula," uvedl radní Kraje Vysočina pro oblast zemědělství Zdeněk Chlád.
V období přechodu zimy a jara jsou každoročně uživatelé honiteb povinni provést v termínu stanoveném krajským úřadem sčítání zvěře a výsledky oznámit příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností.
Letošní absence sněhu však poněkud práci na sčítání komplikuje, protože je obtížnější vyčíst stopy zvěře v terénu.
Sčítání zvěře se na Vysočině týká 506 volných honiteb a 16 obor.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.