Přihlásit

Muzeum zaplavili dravci a sovy (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Netradiční výstava v Uherském Brodě potrvá až do května.

UHERSKÝ BROD
Muzeum J. A. Komenského v Uherském Brodě ve spolupráci s Muzeem východních Čech v Hradci Králové zahájilo výstavu nazvanou Predátoři ptačí říše - dravci a sovy. Vernisáž ve sloupovém sále uherskobrodského muzea si nenechala ujít více než stovka lidí. Součástí expozice jsou zoologické preparáty nebo naučné tabule. Výstava potrvá do 4. května.

Ornitology těší návrat orlů
"Popravdě jsme byli trochu překvapeni, kolik přišlo na vernisáž lidí," přiznal vedoucí Stanice ochrany fauny Hluk Antonín Koňařík, jenž s sebou v rámci programu přivezl pět nádherných opeřenců. O vyfotografování se s orlem stepním, výrem velkým nebo kánětem lesním byl obrovský zájem. "V přírodě je nejen těchto ptáků stále méně. Řada lidí je mohla konečně vidět zblízka a také si je vzít na ruku," přiblížil Koňařík.
Podle autora výstavy Josefa Hotového z Muzea východních Čech, odkud sbírka pochází, je cílem představit druhové bohatství různých druhů ptáků. "Chceme ukázat, jak vypadají nebo jak se liší samci od samic. Druhou věcí je poukázat, že řada těchto ptáků z volné přírody zmizela. Díky snaze mnohých lidí se ale do přírody sovy i draví ptáci navracejí. Hlavně díky nim na našem území už skoro 20 let hnízdí orli mořští. A doufejme, že brzy vyhnízdí i orli skalní, kteří jsou v posledních letech navraceni do Beskyd," řekl na úvod výstavy její autor Josef Hotový.

Opeřence si lze i poslechnout
Vedle vycpaných opeřenců jsou součástí expozice také naučné tabule, anatomické modely nebo interaktivní obrazovka, která detailně jednotlivé dravce přibližuje.
"Lidé tímto způsobem zjistí, kde jednotlivé druhy nejčastěji potkají, jak se liší samice od samců nebo čím se živí," doplnil Koňařík s tím, že v útrobách muzea si lze i jednotlivé opeřence poslechnout.
Právě hlucká stanice se více než čtyři roky stará o zraněné dravce. "Snažíme se je především na základě tipů a telefonátů od lidí zachránit, vyléčit a pak je vrátit zpět do přírody," popsal vedoucí záchranné stanice. Ne vždy se to však podle něj podaří. "Pokud se dravce nedaří navrátit do přírody, staráme se o něj na stanici dál. Součástí naší činnosti je i chovná stanice, pro města a obce vyrábíme budky nebo třeba likvidujeme holuby. Hlavně v Uherském Hradišti, kde s nimi bývá problém," uzavřel Koňařík.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.