Přihlásit

Přehlídka paroží představí skoro tisícovku trofejí (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Slovácko
Devět set třicet čtyři kusy srnčího, daňčího a jeleního paroží a šestadvacet toulců muflonů bude zítra a pozítří lákadlem chovatelské přehlídky trofejí zvěře ulovené v roce 2013 v honitbách okresu Uherské Hradiště.
Uskuteční se v kulturním doměv Dolním Němčí. Výstava představí také třiadvacet zlatých trofejí daňčí zvěře, ulovené v hradišťském okrese za posledních třicet let. Přehlídce trofejí spárkaté zvěře, která byla loni ulovena, předcházelo jejich hodnocení šestnáctičlennou komisí mysliveckých odborníků, jejichž předsedou byl Petr Šimčík, vedoucí oddělení státní správy životního prostředí Městského úřadu Uherský Brod.
Slováckému deníku poskytl exkluzivní rozhovor.

* Kolik spárkaté zvěře ulovili loni myslivci ve správním obvodu Uherský Brod a Uherské Hradiště?

Za loňský myslivecký rok 2013 bylo uloveno v honitbách správního obvodu Uherský Brod 983 kusů srnčí zvěře, 362 kusů daňčí zvěře, 62 kusů jelení zvěře a 802 kusů černé zvěře. V honitbách správního obvodu Uherské Hradiště ulovili myslivci 1296 kusů srnčí zvěře, 65 kusů daňčí zvěře, 106 kusů jelení zvěře a 681 kusů zvěře černé.

* Co ukážete na přehlídce v Dolním Němčí myslivcům i široké veřejnosti?
Jsem přesvědčen, že na celookresní výstavě trofejí, která se bude konat 8. až 9. března, můžou zhlédnout myslivci i nemyslivecká veřejnost velmi kvalitní trofeje daňků či jiných druhů spárkaté zvěře.

* Kolik bude na přehlídce k vidění trofejí s hodnotou zlatých medailí a od kterých druhů zvěře?
V loňském mysliveckém roce bylo ohodnoceno celkem padesát medailových trofejí zvěře. Z toho jedna bronzová trofej jelena, dvě zlaté, dvě stříbrné a devět bronzových trofejí daňků, pět zlatých, tři stříbrné a šest bronzových trofejí muflonů, jedna zlatá, tři stříbrné a sedm bronzových trofejí srnců, jedna zlatá a dvě stříbrné trofeje kňourů, tři stříbrné a pět bronzových trofejí lišek a jedna bronzová trofej jezevce.

* Došlo loni k nižšímu odlovu u některých druhů zvěře?
Pokud budeme hodnotit rok 2012 a rok 2013 z hlediska počtu ulovených kusů zvěře, můžeme konstatovat, že je obecně nižší odlov zvěře v obou obvodech. Pokud budeme porovnávat odlov například daňčí zvěře, můžeme konstatovat, že na Uherskobrodsku je zachován trend zvýšeného lovu tohoto druhu zvěře. Největší úbytek však zaznamenáváme u drobné zvěře. Nedaří se totiž zastavit klesající trend početních stavů zaječí a bažantí zvěře v okrese. Proto i počty ulovených kusů jsou opravdu minimální.

* Co bude největším tahákem na přehlídce trofejí v Dolním Němčí?
Okresní myslivecký spolek ČMMJ Uherské Hradiště při této příležitosti připravil výstavu zlatých trofejí daňků, kteří byli uloveni za období od jejich vypuštění z jednotlivých aklimatizačních obůrek. K výstavě je zpracována publikace k chovu daňčí zvěře, kterou bude možno na výstavě zakoupit.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.