Přihlásit

Divočáků bude více. Škod se obávají myslivci i zemědělci (Blanenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Blanensko
Čeká Blanensko kalamita spojená s přemnožením divočáků? Tím si myslivci nebudou jistí dříve než na podzim. Jisté však je, že černé zvěře přibude. Zemědělci mají z takové prognózy po zkušenostech z minulých let obavy. Nevylučují, že budou po správcích lesních ploch požadovat náhradu škody.
Faktorů, díky kterým se populaci černé zvěře daří, se letos sešlo několik. "Mezi ty nejvýznamnější patří nezvykle mírná zima. Tu klasickou mnoho mláďat prostě nepřežije. Loni jsme navíc odstřelili zhruba o čtrnáct set divočáků méně než v roce 2012. Tehdy se ale jednalo o extrémní počet," připomněl jednatel Okresního mysliveckého spolku Blansko Jaroslav Zelený.
Společně se svými kolegy už teď v lese registruje nedávno narozená selata. "Nejen zima, ale i jaro je příznivé. Vyrostla řepka, která divočáky velmi láká, protože je sladká. Následovat bude pochopitelně obilí nebo kukuřice," uvědomuje si Zelený.
Někteří zemědělci se nechali slyšet, že budou požadovat případné náhrady škody právě po myslivcích. V jejich silách by prý mělo být škodám zabránit. "Sami zemědělci by měli přijmout rázná opatření. Když obrovská pole končí hned u lesa, jsme bezbranní. Zvířata se v lánech zabydlí a my je ven nedostaneme," podotkl jednatel blanenského mysliveckého spolku.
V minulosti už myslivci škody platili. "Zástupci některých sdružení se dodnes soudí. Vedoucí zemědělských společností si musí uvědomit, že vysoká pokuta může být pro menší myslivecká sdružení likvidační," dodal Zelený.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.