Přihlásit

Kolínští myslivci: Zajíci a bažanti nemají z čeho žít (Kolínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kolínsko
S kolínskými myslivci Martinem Šmejkalem a Antonínem Maršíkem, kteří byli na výstavě životního prostředí, jsme si popovídali o tom, jak to je se zvěří na Kolínsku.
Podle nich na Kolínsku žije spousta zvěře. "Srnčí, daňčí, mufloní a samozřejmě černá," řekl Martin Šmejkal. Černá zvěř znamená divoké prase. A stejně jako ve zbytku republiky jsou jejich stavy zvýšené. "Člověk mění přírodu. Některým zvířatům nové podmínky vyhovují více a daří se jim. Jiným naopak ne," vysvětlil myslivec.
Horší to na druhé straně je třeba s bažanty a zajíci. "Lidé hodně pěstují řepku a kukuřici. Naopak nemáme trávu a jetel. Z čeho má potom zajíc žít? Obecně mizí pastviny," řekl Antonín Maršík. Problém je podle nich i ten, že speciální herbicidy zabíjejí i brouky, na kterých se živí další zvířata. Poruší se tak potravinový řetězec. Situaci komplikují i velká pole řepky. "Například bažanti se potřebují usušit od ranní rosy, což v poli řepky nejde. Proto vylézají na silnice, která je pro ně jako suchý vyhřátý povrch ideální. Ale může je zranit nebo zabít auto," vysvětlil Martin Šmejkal. Naopak pole řepky vyhovuje divokým prasatům. "Pro černou zvěř to je ideální kryt, kde se schovají a nikdo na ně nemůže," dodal.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.