Přihlásit

Myslivci: Je čas mláďat, hlídejte si psy (Jihlavské listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Desetitisícové škody dělají myslivcům volně pobíhající psi, likvidují jim zvěř. Jejich majitelé se vystavují nemalým pokutám.

Držte si své psy na vodítku. Tak zní aktuální upozornění od myslivců. Reagují tím na skutečnost, že hlavně v příměstských částech Jihlavy se to pejskaři s volně puštěnými psy jen hemží. A právě to myslivcům dělá vrásky na čele.
"Kromě dopravy největší škody na zvěři působí právě volně pobíhající psi," potvrzuje Václav Vyskočil, myslivecký hospodář honitby Rančířov-Čížov. Jak vysvětluje, jen v jejich oblasti v roce 2013 uhynulo 15 kusů srnčí zvěře. Třetina byla usmrcena v dopravě, třetinu mají na svědomí právě psi a zbytek byl zaviněn zemědělskou činností. "A to jsou počty jenom zvěře nalezené, a jenom srnčí!" upřesňuje Vyskočil.
S pobíhajícími "hafany" se myslivci potýkají neustále. V jarním období, kdy dochází ke kladení mláďat a zvěř potřebuje klid, je však tento problém ještě více závažnější. Lze to doložit případem z 16. dubna, kdy kříženec v jejich honitbě zadávil více než desetikilové srnče. Pes neusmrcoval poprvé, a tak byl případ předán policii.
"Oznámení jsme přijali, případem se zabýváme a zjišťujeme veškeré jeho okolnosti. Právní kvalifikace bude stanovena až na základě výsledků šetření," sdělila policejní mluvčí Jana Kroutilová s tím, že takové případy jsou jim oznamovány zřídka.
Podle sazebníku hodnoty zvěře může majitel za řádění svého psa zaplatit škodu 13.900 korun za usmrceného srnce.
"Pejskař by měl být rozumově napřed před svým psem a zvážit, jaká rizika z jeho pohybu v přírodě plynou. Rozdíl je samozřejmě v plemenech psů. Jiné pudy mají psi lovečtí, jinak se chová pes společenského plemene," tvrdí Tomáš Rychetský, předseda kynologického klubu Jihlava.
"Já doporučuji se lokalitám s velkou koncentrací zvěře vyhnout a jakmile hrozí jen malé riziko, že pes navětří nějakou zvěř, tak jej mít na vodítku," upozorňuje.
Mnozí myslivci říkají, i vycvičený pes někdy podlehne neodolatelnému pachu srnčího a vyrazí za ním. A pokud se mu podaří zvěř ulovit, stane se nepolepšitelným pytlákem. Takové problémy může dle Rychetského minimalizovat jen kvalitní, odborně vedený výcvik a maximální zodpovědnost psovoda.
"Drtivá většina psů se správnými sociálními návyky zvěř nikdy nedožene a nestrhne, tím samozřejmě neschvaluji, aby ji rušili v jejím přirozeném prostředí," dodává kynolog s tím, že u psů pytláků je to jiné. Ti nemají patřičný kontakt s lidmi, žádnou výchovu ani výcvik.
"Jejich majitelé musí nést veškeré trestněprávní následky. Bohužel je v naší společnosti jednodušší trestat ty poctivé, kteří něco způsobí náhodou, a nevidět problémy tam, kde se dá něco řešit jen obtížně nebo vůbec-," říká Rychetský.
V následujících dvou měsících dojde ke kladení mláďat a líhnutí pernaté zvěře. "Mláďata jsou bezbranná a predátoři, mezi něž patří i psi, jich v této době nejvíce zlikvidují," vysvětluje myslivecký hospodář Vyskočil. I vyrušení z přirozeného prostředí slídícím psem zvěř stresuje a mláďata může usmrtit i pes s košíkem.
Pro milovníky psů je důležitá i prevence OE výběr plemene i jedince. Například pes mající za sebou kariéru tuláka, kterého získáte z útulku, určitě nebude při procházce lesem zcela ukázněný. "Kvalitní výcvik pod odborným vedením v některém z kynologických klubů by měl být pravidlem," dodává kynolog.
Myslivci se shodují v tom, že velkým problémem jsou i neukáznění jezdci na koních, ale především řidiči čtyřkolek či terénních motorek, kteří jezdí mimo povolené cesty jak po polích, tak v lese.

***
Sazba minimálních hodnot neoprávněně ulovené zvěře
Jelen evropský 22 - 29 tisíc Kč, daněk 22 - 26 tisíc Kč, srnec obecný 13 - 14 tisíc Kč, prase divoké 10 - 23 tisíc Kč, zajíc polní 3900 Kč, bažant obecný 3100 Kč. Hodnota zvěře je určena prostřednictvím minimálních nákladů na vrácení jedince téhož druhu do honitby. Pro celkovou hodnotu trofejové zvěře se připočítává i hodnota trofeje. Zdroj: Myslivecký spolek

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.