Přihlásit

Hnízdění sokolů omezilo vstup do části Teplických skal (Náchodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Teplice nad Metují
Kdo se chystá k návštěvě Adršpašsko - teplických skal, musí počítat s omezením při jejich prohlídce. Důvodem omezení je současné hnízdění vzácného sokola stěhovavého.
Omezení se týká úseku asi dvě stě metrů od skalního útvaru Chrámové stěny včetně úseku modře značené turistické cesty od Malého chrámového náměstí okolo Chrámových stěn ke skalnímu útvaru Herynek.
"V letošním roce díky teplému březnu sokoli zahnízdili s předstihem. V této době už jsou na hnízdě tři vylíhnutá mláďata. Uzavřen je stejný úsek, tak jako tomu bylo v předchozích letech. V těchto místech je přítomná i ostraha, která zákaz vstupu hlídá. Nejen proti tomu, aby tam nechodili turisté, ale z důvodu, kdyby chtěl někdo mláďata ukrást. Nebo kdyby se v té lokalitě dělo něco jiného," informoval zoolog Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Broumovsko Petr Kafka.
V zimním období se uvažovalo, že by se daným úsekem mohlo pod dohledem průvodce projít. Vsoučasné době provozovatel skal ale není schopen kvůli nedostatku lidí takovou možnost zajistit.
"My, Správa CHKO, zájemcům nabízíme, aby si hnízdění prohlédli. O víkendech a nyní o svátcích tam je vždy jeden člověk se silným dalekohledem a zájemcům jeho prostřednictvím umožní nahlédnout do hnízda. Přímo dovnitř vidět není, ale pokud tam staří sedí a nebo krmí, je to pěkný zážitek. Během toho se zájemci také dozví zajímavosti ze života sokolů. Když tam momentálně žádný ze sokolů není, je okolo spousta dalších ptáků. Jsou tam třeba poštolky, a tak se vždy nějaká zajímavá podívaná najde," uvedl Petr Kafka.
Hlídání ve skalách se vyplatí, už totiž bylo přistiženo několik jedinců, kteří zákaz vstupu nerespektovali. "Byli to především opilci a nebo lidé, kteří tam bivakovali někde ve skalách na černo. Většinou to nejsou běžní turisté, ale takzvaní nevítaní návštěvníci, kteří přijdou mimo vyznačené cesty, někde zadem mimo oficiální vstupy. Několik takových negativních případů tam letos už bylo, ale je to spíš ojedinělé. Stalo se také, že tamturistům zaběhl pes, tak za ním běželi, ale to nebylo úmyslné a nemělo to žádné fatální následky," popsal incidenty několika návštěvníků Kafka.
Proti tomuto omezení padly i námitky. Město Teplice nad Metují nesouhlasí s dočasným uzavíráním části turistického okruhu z důvodu znevýhodnění lidské populace k užívání veřejného prostoru bez vážného zdůvodnění, že člověk je větším rizikem pro hnízdící ptáky než ostatní živočichové. Město dává také k uvážení, zda by nebylo vhodnější usměrňovat hnízdění do míst, kde nebudou hrozit ztráty z přirozených příčin. Společnost Teplické skály s.r.o. jako provozovatel turistického okruhu Teplickým skalním městem pak namítá nedostatečné sledování a vyhodnocení vlivu turistického ruchu na hnízdění sokolů v dotčené lokalitě a následně přijatá opatření vedoucí k zajištění klidového režimu na hnízdišti.
Správa CHKO ujišťuje, že opatření je jen na dobu nezbytně nutnou k ochraně sokolích mláďat. "Mláďata se vylíhla okolo dvacátého dubna, tak počítáme, že by měla vyletět asi koncem května. Vypadá to, že by úsek mohl být od června otevřený," předpokládá Petr Kafka.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.