Přihlásit

Pytláctví je na vzestupu. Rostou i tresty (ct24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Břeclav
Pytláctví v Česku je na vzestupu. Objasněnost jednotlivých případů přitom klesá. Policii se průměrně podaří chytit méně než jednoho pytláka z deseti. Při škodě nad pět tisíc hrozí pytlákovi až několik let vězení.

Ojedinělý případ, který se zřejmě dostane až před soud, je upytlačení daňka z loňského října. Ukázalo se, že nepovoleně stříleli dva myslivci, navíc přímo z auta. "Daněk vyšel na pole, auto zastavilo, mělo stažená okýnka. Ze silnice ho střelili," vypráví svědek činu Roman Hubek, který nelegální lovce pronásledoval autem. Souběžně informoval policii. Když lovci při honičce zahlédli policii, snažili se zvířete zbavit a vyhodili tělo do škarpy u silnice. Roman Hubek však jejich plány překazil: "Přijel můj kolega, který měl s sebou termovizi, pomocí které nalezl onoho upytlačeného daňka."

Sazba až pět let
Jde o jeden z mála případů, kdy svědek aktivním přístupem pomohl k dopadení pachatelů. Ti nyní čekají, až žalobce pošle jejich případ k soudu. "Původně jim hrozily dva roky odnětí svobody, nyní po rozšíření je ta sazba až pět let," informuje vyšetřovatel kriminální policie Kutná Hora Rostislav Boháč. Cenu ulovené zvěře vyčísluje soudní znalec a vychází z několika parametrů, jedním je cena zvěřiny, druhým cena trofeje. Muflon z Břeclavska by se dal prodat za šedesát tisíc korun, daněk z Kutné Hory za bezmála padesát.

Od roku 2010, kdy je pytláctví trestným činem, se počet případů v celé České republice pohybuje od 77 do 106 ročně. Objasněnost však klesá. V roce 2013 spadla na pouhých 8,1 procenta. "Pokud se nepodaří pachatele dopadnout na místě, tak je to daleko složitější. V letošním roce jsme vícekrát vyjížděli do obory v Milovicích. Tam se jednalo o upytlačeného muflona a také daňka," říká policejní mluvčí Kamila Haraštová.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.