Přihlásit

Kormorány probírali poslanci a vláda (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nové opatření pro odlov hladových ptáků berou rybníkáři s rezervou. Někteří by uvítali zpět náhrady za škody

Břeclavsko, Praha
Pro rybníkáře a rybáře na Břeclavsku je "černým loupežníkem". Kormorán velký se stal i tématem zákonodárců ve sněmovně. Dostal se před ně návrh skupiny poslanců, podle kterého by se rybářům vrátily náhrady za ztráty způsobené tímto ptákem. Novela se však setkala se záporným vyjádřením vlády. Kabinet v tomto týdnu poukázal na to, že už dříve ministerstvo životního prostředí vydalo povolení k lovu těchto ptáků.
Díky zmíněné vyhlášce bude možné od prvního srpna do konce března kormorány v některých oblastech střílet. S řadou výjimek. Ty se vztahují i na chráněné lokality na Břeclavsku. "Lednické rybníky, které spravujeme, jsou národní přírodní rezervací. Střílet tam kormorány nemůžeme. Opatření pro nás nic neřeší," prohlásil jednatel Rybářství Hodonín Oldřich Pecha. Podle něj je odstřel obecně problematický a téměř nemožný. "Kormoráni škody způsobují nadále. Je na straně státu, aby nás odškodnil," myslí si Pecha.

Hejna "rybožroutů"
Představitelé státu se shodli na jednom: "Podle názoru vlády je nepřijatelné, aby byl povolen plošný lov kormorána a současně byly vypláceny kompenzace za škody jím způsobené," stálo v předběžném stanovisku pro ministry.
Přesto návrat k náhradám škod vidí například Pecha jako nejlepší možnou variantu. "Těžko hodit na rybáře, aby začali redukovat stavy kormoránů, jejichž počet se díky ochraně takovým způsobem navýšil. Není v moci rybářů na běžných rybnících, aby tento problém sami vyřešili," upozornil jednatel Rybářství Hodonín. Jak uvedl ornitolog Regionálního muzea v Mikulově Petr Macháček, kormoráni nyní na Břeclavsku hnízdní už jenom na střední novomlýnské nádrži a lednických rybnících. "Dohromady je to kolem sto párů, většinou na lednických rybnících. Jde o stabilní stav. Třeba na Křivém jezeře ale už léta nejsou. Po tři roky nejvíc hnízdní na Zámeckém rybníku v Lednici," sdělil odborník na ptactvo.
Přes zimu se pak vyskytuje na novomlýnských nádrží více než tisíc těchto "rybožroutů". Možnost střílení kormorána uvítal ředitel pohořelického rybníkářství Roman Osička. S velkým "ale". "Pořád se nám zdá, že se na něj pohlíží jako na chráněného. Výjimek, kdy se proti němu nesmí zasáhnout, je podle nás neúměrně mnoho," nechal se slyšet už dříve.
Ministerstvo životního prostředí vyškrtlo kormorány velké ze seznamu zvláště chráněných druhů loni v dubnu. Rybáři je od té doby mohli plašit, ale zároveň byli ochuzení o náhrady za milionové škody na rybách. "Kormorán je nyní chráněný jako všichni ostatní ptáci v republice," vysvětlil Vlastimil Sajfrt z Chráněné krajinné oblasti Pálava.
Díky novému opatření mohou kormorána od srpna v určitých případech střílet myslivci nebo rybníkáři, kteří mají myslivecké zkoušky.

***
POČET HNÍZD (novomlýnské nádrže, lednické rybníky, Křivé jezero) vývoj od roku 1984:
1984 - 43
1994 - 224
2004 - 80
2014 - 100
Zdroj: Petr Macháček, Regionální muzeum Mikulov

KORMORÁN VELKÝ
Na českém území bylo stálé hnízdění kormoránů doložené ještě v roce 1983 pouze na lednických rybnících. Od té doby počty hnízdících ptáků také na Břeclavsku nejdříve prudce narůstaly, později razantně poklesly, až se ustálily. Loni v dubnu kormorán velký vypadl ze seznamu zvláště chráněných živočichů. Jeho nejvýznamnější lokalitou na Břeclavsku je nyní Zámecký rybník v lednickém parku.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.