Přihlásit

Děti poznávaly stopy zvěře (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na sedm desítek otázek v testu a nutnost prokázat znalosti z oblasti zoologie, kynologie, botaniky stromů a rostlin, myslivecké mluvy či poznávání stop zvěře. To byly úkoly, které v sobotu dopoledne čekaly na děti, které se v oboře Radouňka utkaly v okresním kole soutěže Zlatá srnčí trofej.
Odpoledne s názvem Den české myslivosti pak patřilo veřejnosti, a to především dětem, které tak v přírodě mohly oslavit svůj svátek. Mohly vyrazit i s rodiči na stanoviště, kde poznávaly zvířata, rostliny, dozvěděly se, jaké zvuky vydává zvěř a podobně.
Velice často se zde setkávalo hned několik mysliveckých generací. Patřily mezi ně i Anežka a Eliška Bláhovy z Rodvínova, které se akce v oboře účastní pravidelně. "U nás se myslivosti věnuje celá rodina," poznamenali rodiče Petr a Božena Bláhovi.
Také sourozenci Hynek a Rozárka Hákovi z Dolní Radouně mají vzor ve svém otci Martinu Hákovi, který je myslivec. "Já chodím do mysliveckého kroužku a příští rok zde chci soutěžit také. Letos jsme to nestihli," naznačil Hynek Hák.
Také Martin Povolný z Nové Olešné se v zelené "kamizole" cítí jako doma a odpoledne byl s rodiči na jednom ze stanovišť a asistoval u poznávaček zvěře. "Mě i mladšího bráchu to hodně baví. Rád chodím do lesa, líbí se mi hodně zoologie. Myslivost není jen o střílení. Chci toho o zvěři a všem kolem co nejvíc vědět," říká Martin Povolný. V soutěži Zlatá srnčí trofej se umístil v kategorii starších žáků na druhém místě.
Součástí odpoledne v oboře bylo i vyhlášení okresního kola dětské výtvarné soutěže "Mé toulky za zvěří". "Celkem se sešlo 430 obrázků, přičemž nejvíce jich bylo z Dačicka. V celostátním kole se sešlo čtyřicet prací, z nichž devatenáct bylo právě z Jindřichohradecka," uvedl jednatel okresního mysliveckého spolku Pavel Průša.
Poznamenal, že celá akce je směřována k červnu označovanému jako Měsíc myslivosti. "Je to období, kdy se v přírodě rodí nejvíce mláďat," vysvětluje Pavel Průša.

Výsledky okresní kolo soutěže Zlatá srnčí trofej se odehrálo v sobotu v oboře Radouňka
Mladší žáci:
1. Tomáš Turín, H. Pěna; 2. Nikola Jebavá, H. Bolíkov; 3. Karolína Svobodová, Zahrádky
Starší žáci: 1. Petra Matoušková, J. Hradec; 2. Martin Povolný, N. Olešná; 3. Michal Trepka, Kunžak

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.