Přihlásit

Chtěli jsme se domluvit, ale narazili jsme (týdeník Opavský a hlučínský region)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zemědělci ke sporu s myslivci
Šéfové Zemědělské a. s. Opava­ Kylešovice mají na vše jiný názor. Předseda představenstva Dušan Schreier a místopředseda představenstva Jan Pirunčík uvádějí, že se s myslivci chtěli domluvit a vyjít jim vstříc, avšak neuspěli.

Nabídli náhradu
Počátek všeho byl před dvěma lety, kdy město Opava vypovědělo akciovce i soukromým zemědělcům nájemní smlouvy navýše zmíněné pozemky
a pronajalo je myslivcům. V tu chvíli vyzvali zemědělci myslivce k jednání a řekli jim: když pole rozkouskujete, nebude to fungovat, na svá pole se budeme dostávat jen s obtížemi. "Nabídli jsme jim náhradu, a to naše pozemky podél potoku Hošťata, dále pás podél hranice Suchých Lazců a Podvihova a další pruhy pozemků, na nichž by biopásy mohli realizovat. Myslivci to ale nepřijali," uvádí Dušan Schreier. Upozorňuje dále, že myslivci vytvořili a osázeli cesty v zasetých polích, a to pouhý den po jednání sucholazeckého zastupitelstva, které mělo k věci také co říci. "Pan starosta předkládal kompromisní návrh řešení výsadby dojednaný s námi a soukromě hospodařícími rolníky," upřesňují šéfové kylešovské akciovky.

Auta a čtyřkolky v polích?
Oba shodně vyprávějí, že členové MS Hošťata jezdí stromy udržovat přes jejich porosty auty značky Niva, někteří prý neváhají vyjet do polí na čtyřkolkách. "Máme na to důkazy - fotografie. Obilí pojezdili i soukromým zemědělcům. Porušují tolik paragrafů zákona, že kdybychom na ně podali trestní oznámení, neustojí to," pokračuje předseda představenstva.
Oni Jan Pirunčík zdůrazňují,že s myslivci není řeč ani kvůli odstraňování škod, které zemědělcům působí černá zvěř. "Kdyby měli zaplatit jen tyto škody, tak je to zlikviduje," podotýká Jan Pirunčík. Nevěří dále tomu, že by vysazené aleje a obnovené cesty vedoucí z kopce dolů bránily erozi. Život jim komplikuje i fakt, že myslivci zeleň sadí pouhých 40 centimetrů od hranice s jejich poli, čímž také porušují zákon.

Je to lež
Oba muži se razantně ohradili i proti tvrzení, že jejich zaměstnanci obcházejí vlastníky pozemků a lobují, aby myslivcům vypověděli nájemní smlouvu umožňující jim tyto pozemky využívat k myslivosti, což by de facto vedlo k zániku MS Hošťata.
"To je lež. My chceme pouze změnu ve vedení honebního společenství. Nechceme je ničit. Vždyť my jejich práci dělat nechceme ani nemůžeme. Přece si nesedneme v noci na posed a ráno do práce," kroutí hlavou Dušan Schreier a opakuje, že myslivci musí respektovat vlastnická právakpozemkůma dodržovat zákon jako každý jiný. Zemědělská a.s. Opava­ ­Kylešovice hospodaří na 2700 ha, kde působí čtyři myslivecká sdružení. "Se všemi se domluvíme, jen s nimi ne," dodává na adresu MS Hošťata Dušan Schreier.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.