Přihlásit

Nejdříve prohlídka obory (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Před zasedáním prezidia Společnosti mladých agrárníků České republiky proběhla prohlídka obor y a zámecké konírny nedaleko Běleckého mlýna na Prostějovsku. V oboře založené v roce 2009 o rozloze 170 hektarů je chováno přibližně šedesát jelenů Dybovského a daňků skvrnitých, kteří se společně pasou s třemi hnědými a dvěma černými kravami plemene aberdeen angus.

V oboře jsou rovněž umístěny dva včelíny a produkovaný med se dá koupit v blízké restauraci. Také tato obora na Prostějovsku nabízí poplatkový odlov chovaných druhů zvěře s možností lovu divočáků.
V nadmořské výšce přibližně 310 metrů je velký problém s dostatečným množstvím vody pro chovaná zvířata, proto byl nedávno vyhlouben stometrový vrt, který má zajistit celoroční přísun pitné vody. Veškerá krmiva jsou z vlastních polí a luk. Seno nebo senáž jsou zakládány zvěři v oboře pouze v zimě do krytých budek, aby nedocházelo k jeho vlhnutí a sekundárně k napadení objemných krmiv plísněmi. Celoročně je předkládána zvěři směs ječmene a drceného hrachu, dále je k dispozici i sůl.
Na oboru připadají tři stálí zaměstnanci, kteří se starají nejen o zvěř, ale také o les samotný. Pokud dojde v rámci prodeje dřeva do ciziny k vytěžení části lesa, zajistí jeho obměnu prostřednictvím zasazení nových stromečků, jejich ošetření před okusem. Denně jsou schopni zasadit 2000 až 2500 stromečků.
Zámeček je především přizpůsoben k chovu 23 koní, kteří jsou využíváni k agroturistice. Je nabízena výuka jízdy na koni, výlety do přírody, výcvik v parkúru ve venkovní jízdárně či ustájení koní. Až na čtyři koně jsou všichni koně majitele obory a zámečku a jsou převážně plemen český teplokrevník a anglický plnokrevník. Nejstarší klisna je stará více než dvacet let a nadále se počítá, že dojde k jejímu zapuštění.
Nově byla u stájí postavena krytá jízdárna a do budoucna se rozroste i o posezení a malou restauraci. Přímo před Běleckým mlýnem začínají hypostezky o délce tři, šest a devět kilometrů, které vedou za turistickými zajímavostmi v okolí a jsou vybaveny orientačním značením a informačně naučnými tabulemi.
U stájí se tyčí dvě věže určené pro vypouštění asfaltových holubů, pase se tam malé stádo ovcí plemene suffolk a blízký rybníček dokresluje obrázek příjemného okolí zámečku. Společná pastva skotu a vysoké zvěře není problém, i když každý aberdeen angus má zvoneček pro snadnou lokalizaci, pokud by došlo k jeho útěku. Jeleni a daňci však nevycházejí s koňmi.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.