Přihlásit

Nutrie a divoké kachny zničily břehy tůně v mělnickém parku (Mělnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mělník
Tůně v mělnickém parku Na Podolí, kde jsou doma nutrie říční a kachny divoké, jsou zanesené hlínou z podemletých břehů. Podle starosty města Ctirada Mikeše ustoupil jižní břeh vodní plochy za posledních pět let asi o metr a půl. Mohou za to právě hlodavci a ptáci z volné přírody. Kvůli přemnoženým nutriím a kachnám, které chodí k tůni v parku den co den krmit zástupy dospělých s dětmi, dochází k sešlapávání nestabilních břehů a následnému splachování zeminy do vody.
Nutrie totiž břehy podhrabávají, dělají si tam nory a pustoší porosty u vody. Jejich chodby přitom bývají dlouhé až patnáct metrů. Živí se především kořeny a bylinami, které si vyhrabávají. Rády se také pasou na březích.
Erozi břehů tůně a mokřadu v parku Na Podolí je nezbytné zastavit. A Mělník s tím v letošním roce počítá. Podle mluvčí radnice Heleny Vavřinové město na revitalizaci tůně a mokřadu získalo od kraje dotaci přes devět set tisíc korun. Na náklady přispěje svým podílem asi padesát tisíc korun.
"Břehy vodní plochy budou zpevněny kamennými válci, které zabrání se šlapávání břehů a norování," uvedla Helena Vavřinová. Na třinácti metrech jižního břehu s cestou na můstek dojde k záhozu lomovým kamenem.
"Tůň bude vyčištěna od plovoucích odpadů, odpady budou odstraněny i ze břehů a ostrůvku. Zmizí i betony a další materiál, odhalený destrukcí způsobenou kachnami a nutriemi," doplnila mluvčí mělnické radnice. Břehy vodní plochy zpevní také výsadba pěti stromů a dvou set padesáti keřů.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.