Přihlásit

Pytláci u soudu. Verdikt padne za 14 dní (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

KUTNÁ HORA
Dva myslivci-pytláci, kteří podle svědků údajně zastřelili loni v říjnu z auta ze silnice daňka, stojí teď před kutnohorským soudem. Hrozí jim exemplární trest - až pět let vězení. Při prvním stání začátkem června oba vinu popřeli.
"Tento případ pytláctví dosud není skončen. Obžalovaní se k činu nepřiznali, tvrdí, že jej nespáchali. Líčení bude pokračovat koncem června," informoval tiskový mluvčí Okresního soudu Kutná Hora Milan Závurka.
Klíčovou postavou příběhu je myslivec Roman Hubek. Svědek toho, co se tenkrát stalo. "To říjnové ráno jsem v přírodě sledoval daňka na poli. Najednou na silnici zastavilo auto. Někdo stáhl okénko, pak se ozval výstřel. Daněk padl mrtvý k zemi," popisuje Hubek.
Pytláci podle jeho svědectví vystoupili z auta, zvíře naložili a odjeli. Roman Hubek je začal autem pronásledovat a přitom zavolal policii, která je nakonec dopadla, mrtvé zvíře ale předtím stihli z auta vyhodit. O vině nepochybuje ani obžaloba. "Důkazy hovoří proti obžalovaným. Podle mne jsou vinni," komentovala první stání Hana Ďoubalová, státní zástupkyně v Kutné Hoře.
Od roku 2010 je pytláctví trestný čin, za který hrozí vyšší tresty. "Když škoda přesáhne pět tisíc korun, což se tady stalo, je možné uložit trest až pět let odnětí svobody. Jsme jedni z mála v republice, kterým se podařilo případ pytláctví dohnat až před soud," komentoval šéf kutnohorských kriminalistů Miroslav Chramosta.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.