Přihlásit

Prohledejte šuplíky, je tu zbraňová amnestie (Týdeník Sokolovska)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sokolovsko
Válí se vám po předcích na půdě zbraně a bojíte se je odevzdat z důvodu obvinění z trestného činu nedovoleného ozbrojování? Tak nyní máte šanci, protože od 1. července od půlnoci začala zbraňová amnestie, která potrvá až do konce tohoto roku.
"Kdo vlastní zbraň, na niž nemá zbrojní průkaz, může využít této amnestie. Od 1. července do konce roku je možné odevzdat na kterékoliv služebně policie nelegálně drženou zbraň či registrované části zbraně (mezi ty patří hlaveň, hlavňový svazek, závěr nebo rám zbraně) nebo střelivo," řekla krajská policejní mluvčí Kateřina Krejčí.
Odevzdané zbraně či střelivo následně budou odeslány na zkoumání k příslušným odborníkům. "Zde se například prověří, že nejde o zbraň v pátrání či jestli s ní nebyl spáchán trestný čin," vysvětlila Krejčí.
Kdo v tomto období odevzdá zbraň, může požádat o její dodatečnou registraci nebo ji může přenechat ve prospěch státu. "Důležité je, že při odevzdání zbraně nesmí být po občanovi vyžadováno jakékoliv vysvětlení k jejímu neoprávněnému držení," důrazně uvedla policejní mluvčí.
V rámci Karlovarského kraje je v současné době držiteli zbrojních průkazů registrováno celkem 19 625 zbraní. Ovšem kolik mají lidé doma nelegálních zbraní? "Počet zbraní držených nelegálně nám bohužel není znám," podotkla policejní mluvčí. Zbraňová amnestie je vyhlášená na celém území České republiky z důvodu začátku platnosti nové novelizace zákona o zbraních. "V průběhu zbraňové amnestie v roce 2009 občané odevzdávali nejčastěji zbraně kategorie B, které lze zjednodušeně charakterizovat jako krátké zbraně samonabíjecí a opakovací, tedy pistole a revolvery, dále pak zbraně kategorie C, a to převážně lovecké zbraně, jako kulovnice a brokovnice. Občany v Karlovarském kraji bylo dobrovolně odevzdáno celkem 203 zbraní," uzavřela Krejčí s tím, že přímo v Karlovarském kraji žádné kuriózní zbraně odevzdány nebyly. V jiných regionech však někteří lidé přinesli policistům skutečné skvosty. Jednalo se například o československý lehký kulomet ZB vzor 26 či ruský těžký kulomet Gorjunov vzor 43.3.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.