Přihlásit

Středověkou oboru si opravili obyvatelé obce sami, chtějí ji zachránit (5plus2.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lidé ze Zásmuk se rozhodli, že si opraví tamní středověkou oboru. Sehnali sponzora, dobrovolníky a v oboře vybudovali naučnou stezku. Při její stavbě pomáhaly i místní děti.
Příklad, že i v dnešní době se najdou lidé, kteří se nezištně starají o své okolí, ukázali obyvatelé Zásmuk. Na okraji vesnice mají totiž unikátní oboru z konce středověku, ve které šlechta dlouhá staletí chovala a lovila bílé jeleny. Lidé sehnali sponzora a za pomoci dobrovolníků z několika míst a obcí část obory opravili a postavili tady naučnou stezku.  

Vstupte do jeleního tunelu
Naučná stezka je dlouhá dva kilometry a měla by sloužit hlavně dětem. Ty tady mohou poznávat přírodu a z malovaných tabulí se dozvědí informace o zvířatech. "Unikátní je třicetimetrový ,jelení' tunel. Ten sloužil jelenům, aby mohli chodit po oboře, kterou rozdělila na dvě části stavba královské silnice do Prahy," vysvětlil Milan Petr z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP).
Kromě tunelu mohou dětí srovnat délku svého skoku se zástupci zvířecí říše. "Je tady vybudované doskočiště. Na něm je vyznačeno, kolik skočí blecha, kobylka, zajíc nebo třeba jelen," dodal ochránce přírody.
Celou akci organizoval v Zásmukách. "Pomáhali dobrovolníci z obce, Kolína i Čáslavi, ale i několik místních dětí, které vysekávaly a pálily křoví nebo upravovaly stezky," podotkl Milan Petr, který v obci vede přírodovědný kroužek a aktivní dobrovolníky sháněl.
Původně žili v oboře bílí jeleni. "Byla to velká zvířata, měla kolem 250 kilogramů a do obory se nesmělo, do konce 2. světové války byla uzavřená," vysvětlil Petr. Koncem války prý němečtí vojáci postříleli zbylé jeleny, dubové brány byly vyvráceny a některá zvířata utekla. Poté dlouhá desetiletí obora chátrala, což se dnes snaží ochránci přírodě změnit.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.