Přihlásit

Tradiční jarní svod loveckých psů na Šumpersku (Šumperský a jesenický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Okresní myslivecký spolek ČMMJ Šumperk pravidelně pořádá jarní svod loveckých psů v Dolních Studénkách. Ani letošní rok nebyl výjimkou.
Do nově opraveného společenského areálu obce Dolní Studénky se jednoho dubnového rána sjelo 57 loveckých psů 29 plemen se svými majiteli. Mezi známými a častými plemeny ohařů, honičů, slídičů, teriérů, barvářů a jezevčíků se objevil také gaskoňský baset, srbský honič, bloodhound či bedlington teriér.
Potěšitelné je, že se ke svodu dostavilo i několik kynologů, kteří vlastní loveckého psa, ale myslivci (zatím) nejsou.
Po úvodních fanfárách v podání jednatelky OMS Šumperk MgA. Jany Adámkové přivítal všechny přítomné předseda Mysliveckého sdružení Bašta Sudkov František Dolníček a předseda OMS Šumperk Ing. Vladimír Diviš. Předseda kynologické komise představil posuzovatele jednotlivých plemen a všem majitelům psů popřál dobrý posudek pro jejich psy.
V průběhu svodu mnozí kynologové využili možnost zakoupení nového Zkušebního řádu pro zkoušky loveckých psů a také možnost podání přihlášky k jarním zkouškám.
Svod psů neslouží jen k posouzení mladého psa či fenky vzhledem ke standardu (kontroluje se výška v kohoutku, zbarvení, síla kostry, chrup, skus, barva oka, povaha a další), ale také jako první větší setkání myslivců - kynologů prakticky z celého okresu Šumperk a Jeseník.
Mezi často diskutovanými problémy nebyl jen nový zkušební řád a jeho změny, ale také nový občanský zákoník a mnohé společné problémy, se kterými se potýkají ve svých sdruženích. Závěrem se patří poděkovat pořadatelům - OMS Šumperk, MS Bašta Sudkov a obci Dolní Studénky za vzornou přípravu celé akce včetně zapůjčení prostor a zajištění tradičního občerstvení.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.