Přihlásit

Smrt pro divočáky po celý rok (5plus2.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jak na přemnožené divočáky? Zrušit celoroční hájení, navrhují Mníšečtí. Požádali o to ministerstvo.

MNÍŠEK POD BRDY
Vývoj v kauze přemnožené černé zvěře na Mníšecku nabral nový směr. Namísto oznámení dalšího termínu naháňky se totiž zúčastněné strany dohodly na zcela odlišném postupu: rozhodly se oslovit Ministerstvo zemědělství ČR s apelem na zrušení celoročního hájení divočáků.
Na posledním zasedání v mníšeckém kulturním domě, jehož se zúčastnilo 45 zástupců honiteb, mysliveckých sdružení, starostů obcí, agrární komory, zemědělců i státní správy, se původně měl řešit termín další regionální naháňky. "Debata se však nakonec vyvinula jiným směrem a jejím výsledkem bylo jednomyslné odhlasování podnětu na zrušení celoročního hájení divokých prasat," říká mníšecký tajemník Miloš Navrátil a dodává: "Náš apel chceme adresovat přímo k rukám ministra." Podle Navrátila by zrušení hájení celé věci pomohlo. "Na základě názoru odborné veřejnosti by se mohlo jednat o daleko účinnější opatření, než byly naháňky," dodává s tím, že v létě k dalším odstřelům nejspíš nedojde.
Karel Kříž z Českého svazu ochránců přírody se k novému pohledu Mníšeckých staví s pochopením.
"Rozhodnutí chápu a nemám s ním problém. Otázkou je, zda se současné situaci nedalo předejít. Dokud bude člověk ve velkém pěstovat kukuřici, tak se stavem jejich populace nepohneme. Divočák v dnešní době nemá přirozeného predátora a lidé jako jeho predátoři selhali už dávno," vysvětluje přírodovědec.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.