Přihlásit

Spolupráce funguje výborně, eura na projekty se jen sypou (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šumava, Praha
Českobavorská spolupráce funguje na jedničku, České republice tak v roce 2014 nepropadne z dotací ani jedno euro. Deník o tom informovalo ministerstvo pro místní rozvoj. Šumavě tato spolupráce přinesla hned několik zajímavých projektů. Objem certifikovaných výdajů (plateb obdržených z Evropské komise) českobavorského programu přeshraniční spolupráce přesáhl 89 % celkové alokace (přidělení zdrojů projektu). "Tím se tento program zařadil na první místo mezi všemi operačními programy v České republice a na druhé místo mezi všemi operačními programy Cíle Evropská územní spolupráce v rámci Evropské unie," uvedla Radka Burketová z ministerstva a dodala, že při započtení zálohových plateb bylo navíc již nyní splněno klíčové pravidlo n+2 a České republice tak v roce 2014 nepropadne ani jedno euro.
"Ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s Centrem pro regionální rozvoj připravilo speciální mapy, které se týkají jednotlivých programůpřeshraniční spolupráce a které si lze vytisknout až do formátu A0. Jednou z nich je mapa vzorových projektů přeshraniční spolupráce v českobavorském pohraničí v období 2007­2013. Na dvanácti vybraných projektech je prezentována pestrost podporovaných aktivit," přiblížil program Jiří Horáček, ředitel odboru evropské územní spolupráce.

Peníze jsou na rysy i na rašeliniště
Mezi projekty jsou například Česko­německé kulturní centrum Kvilda, nově zpřístupněná naučná stezka po Soumarských rašeliništích a zlepšení komfortu pro cestující v Novém Údolí na Prachaticku či Dračí jezero v Bavorsku, kam je nejblíž z Domažlicka. Oblast vědy zastupuje odborný výzkum chování největší kočkovité šelmy u nás rysa ostrovida a jeho kořisti srnce obecného.
Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo při této příležitosti speciální letní propagační akci, která se postupně koná v jednotlivých pohraničních oblastech. V případě česko­bavorského programu vyvrcholí v sobotu 26. července na Kvildě na rozhraní Klatovska a Prachaticka. Veřejnosti budou představeny projekty obce Kvilda, Centra umění Kvilda, Správy NP a CHKO Šumava či Českokrumlovského rozvojového fondu. "Návštěvníci se budou moci dále seznámit s českou a bavorskou kuchyní, krajovými specialitami a lidovým folklórem. Součástí akce bude rovněž vystoupení kouzelnického dua New Absolon," dodala Burketová. Začátek je ve 13.30 hodin.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.