Přihlásit

Jak chránit vrby a hráze? Pomohou bobří poradci (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rybníkáři a vodohospodáři řeší na jižní Moravě škody, které každý rok způsobí bobři a kormoráni. Největší evropský hlodavec poráží stromy a staví hráze na řekách. Vodní ptáci zase nalétávají na rybníky
a loví drobné ryby. Někde mohou rybáři a myslivci kormorány plašit a střílet. Už totiž nejsou na seznamu zvlášť chráněných druhů. Stát proto ovšem nevyplácí odškodné za ztráty, které ptáci zaviní.

Jižní Morava
Pro rybníkáře a vodohospodáře škůdci, které je potřeba hubit, pro ekology přirozená součást naší přírody vyžadující přísnou ochranu. To jsou krajní názory na bobry a kormorány, kteří se v posledních letech vracejí na jižní Moravu.
Největší problémy s bobrem podle správců vodních toků vznikají na soutoku Moravy a Dyje. "Na ochranných hrázích a upravených korytech toku jsme škody loni vyčíslili na 270 milionů korun. Na porostech u břehů to byly škody za osmnáct milionů a dalších dva a půl milionu stálo odstraňování bobřích hrází na drobných tocích," vyjmenovala mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.
Ministerstvo životního prostředí se snaží najít kompromis. Loni přijalo Program péče o bobra evropského. "Představuje návod, jak zachovat ochranu a zároveň řešit škody," uvedla mluvčí ministerstva Jana Taušová. Dodala, že jeden z prvních kroků je zahájení práce takzvaných bobřích poradců.
Půjde o tým, který v Jihomoravském kraji sestaví Povodí Moravy. "Poradci budou zejména biologové. Jejich úkol bude sledování bobrů, upozornění na problémy a navrhnutí řešení," sdělila mluvčí státního podniku Tomíčková. Podle některých odborníků bobr neškodí, ale odstraňuje problémy, které má v krajině na svědomí člověk. "Bobr evropský, který se knámpřed lety po naprostém vyhubení zase vrátil, zadržuje systémem svých hrází vodu v krajině. Napravuje tedy, co člověk v minulosti narovnáváním vodních toků, odvodňováním podmáčených luk a dalšími vodohospodářskými úpravami napáchal," upozornil zoolog Roman Zajíček z brněnského pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.
Jeho kolegové, státní úředníci a vodohospodáři často skloňují kromě bobra i jméno dalšího chráněného zvířete, tentokrát vodního ptáka. Kormorán velký, stejně jako bobr působí škody za desítky milionů korun. Požírá totiž ryby. Problémy jsou s ptáky migrujícími ze severu.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.