Přihlásit

Na houby s brokovnicí (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Také je určitě znáte! Na houbařskou sezonu čekají celý rok. Když rostou, tak je nikdo nepřekoná. Vysedávají několikhodin u příhraničních cest a sousedům nabízejí české křemenáče ve vystlaném košíčku s příslušnou cenovkou. V Petrovicích jsou ti nejpilnější.
Když oni mají plný stolek, zaručeně rostou. Počasí je skutečně ideální pro ranní vycházku s kosou, ale prozatím bych to viděl na březové háje a okraj lesa. Včera jsem potkal kamaráda Vendu v jednom nákupním středisku a na houby se také dostalo. "Naše houbařská sezona nastane až v září, to jsou Staré Splavy a Doksy plné pochůzkářů. V jižních Čechách a na Plzeňsku to musí nyní růst jako v pohádce. Když vidíš z dálky praváka v jehličí, to ani nemůžeš dýchat při představě, že jich tam bude víc," líčil Venda. Jenže, na jedné straně výzva směřující do čerstvé přírody, na straně druhé trauma kam s autem. "Jedni borci sbírají houby na kšeft, další vykrádají auta. Stačí jim několikrát projet trasu z Tisé na Děčín a už vědí, jaké budou prémie. To bych musel nechat v autě dědka s brokovnicí, abych měl klid," konstatoval kamarád a hned pokračoval ve strategickém rozboru. "Policajti mají svých starostí dost ve městech, na ty bych moc v lese nespoléhal. Myslivci hlídají pořezané dřevo a vyhánějí pytláky z obor. Chalupáři počítají buřty a těší se na grilování. Nikdo ti nepomůže. Jedině zkusit autobusový zájezd," zažertoval.
Houbařská sezona začíná, tak si dejte dobrý pozor, kde svého naleštěného miláčka odstavíte! Někdo chodí do lesa s košíkem, jiný s universálním klíčem a škraboškou.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.