Přihlásit

Nové známky nabídnou vlka, medvěda či jezevce z Beskyd (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM
Déle než deset let čekali milovníci přírody z východní Moravy, než se na českých známkách objeví zdejší zvířata. Tak dlouho totiž Česká pošta vydává známky věnované chráněným živočichům a rostlinám. Po posledních sériích věnovaných Šumavě a Karlštejnsku padla volba na Beskydy.
K dostání budou od 3. září. Aršíky se čtyřmi známkami různé nominální hodnoty a třemi kupony vyjdou v nákladu 70 tisíc kusů. Kreslíři Libuše a Jaromír Knotkovi a rytec Martin Srb na nich zvěčnili medvědy, vlky, jezevce, divokou kočku a další faunu, flóru i některá panoramata moravskoslezského pohoří.
"Jde o jedny z nejpovedenějších známek za poslední dobu," nešetří chválou předseda Klubu filatelistů při Středisku volného času v Rožnově pod Radhoštěm Vladimír Vystavěl. "Je vidět, že jejich autoři jsou opravdoví mistři svého řemesla."
Sběratele nepochybně potěší, že kromě aršíků mohou získat i čtyři obálky k prvnímu dni vydání a příležitostná razítka. Na nich se objeví místa, ke kterým se jednotlivé známky vztahují. Půjde o Horní Bečvu, Nový Hrozenkov, Rožnov pod Radhoštěm a Velké Karlovice.
Nové známky budou k dostání na všech větších poštách po celé republice, včetně zdejších ve Zlíně, Vsetíně, Kroměříži, Valašském Meziříčí a Rožnově pod Radhoštěm. "U menších pošt záleží na tom, zda si je objednaly," upozornil ředitel odboru známkové tvorby České pošty Břetislav Janík.
Křest nových aršíků se uskuteční 28. září v rožnovském skanzenu. V Janíkově stodole se ho kromě starostů valašských měst a obcí zúčastní i samotní tvůrci známek.
"Připravíme jejich autogramiádu," plánuje Vystavěl.
V poštovně skanzenu bude možné si aršík orazit dalším speciálním razítkem s obrázkem žáby.
Česká pošta distribuovala od roku 1993 jen pár známek zobrazujících přírodní i architektonické motivy ze Zlínského kraje. Věnovaly se například rožnovskému skanzenu, dvakrát Svatému Hostýnu, soše Radegasta nad Pustevnami, pohoří Bílé Karpaty nebo Baťově kanálu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.