Přihlásit

Divočáci likvidují pole (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci na přemnožená prasata nestačí

Klatovsko
Obrovské škody na kukuřici, řepce i jiných plodinách působí přemnožená divoká prasata. "Jde o velký problém a nikdo neví, jak jej řešit," řekl Deníku předseda Rolnického družstva Dolany Josef Balín. Podle myslivců jsou za zvyšováním stavů černé zvěře velké lány kukuřice a řepky, díky kterým mají prasata ideální podmínky.
"Je to problém celé České republiky i celé Evropy. V současné době zemědělci hodně pěstují technické plodiny. Kukuřici jako krmivo i například pro bioplynové stanice. A také velké plochy řepky. Což jsou sice plodiny dobře prodejné, ale zároveň vyhovují černé zvěři," vysvětlil jednatel Okresního mysliveckého spolku Klatovy Pavel Martin.
Prasata mají v kukuřici i řepce potravu, klid i vodu. "Jde o velké plochy, i stovek hektarů, kde je lov v podstatě nemožný a odkud prasata téměř nevycházejí. Prasata vlezou do řepky někdy v dubnu. V červenci, kdy se řepka sklízí, přejdou do kukuřice, ze které vylezou prakticky až opět po sklizni," konstatoval Martin.
Za škody, které divoká prasata zemědělcům působí, jsou podle zákona odpovědná příslušná myslivecká sdružení. "S některými problémy nejsou, s některými je domluva horší. Dříve třeba aspoň nabídli brigádu, nyní spolu komunikujeme přes právníky a je to na mrtvém bodě. Kdybychom ale škody vymáhali, tak myslivce zlikvidujeme, což nechceme," uvedl Balín. "Zemědělci se většinou domlouvají s myslivci na brigádách. Finančně by náhradu škod myslivecké spolky neutáhly, bylo by to pro ně likvidační," doplnila předsedkyně Okresní agrární komory v Klatovech Jiřina Jandová.

Lov nepomáhá
Řešení problému s přemnoženými divokými prasaty je v nedohlednu. V sezoně 2013/2014 ulovili myslivci na Klatovsku téměř 3600 kusů černé zvěře. "Pro srovnání, v roce 2004 jsme poprvé překročili hranici dvou tisíc kusů. Nárůst je ohromný a stavy se lovem nedaří snížit," posteskl si Martin.
Prasata jsou navíc stále chytřejší. "Zvykla s ina lidi, na intenzivní lov. Černá zvěř je agresivní, při naháňkách napadá psy i honce, takže to není jednoduché," dodal Martin, podle kterého by pomohlo zmenšení polí s kukuřicí a řepkou a průseky umožňující lov. "Je to černá můra myslivosti. Stavy jsou několikanásobně přemnožené a nevíme si rady," uzavřel jednatel okresního mysliveckého spolku.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.