Přihlásit

Poplach v polích, hledá se žhář (5plus2.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

NYMBURSKO
Zemědělci z Nymburska prožívají krušné časy. V regionu řádí žhář, který si jako cíl vyhlédl stohy slámy. Škody jdou do statisíců a farmáři už nehodlají nečinně přihlížet, plánují jakousi formu domobrany.
"Je prakticky nemožné se proti útokům bránit. Pokud jsou balíky uskladněné na poli, museli bychom tam hlídkovat 24 hodin denně," říká Zdeněk Mlázovský, zástupce ředitele jednoho ze zemědělských podniků, kterému shořel stoh u železničního přejezdu mezi obcemi Straky a Krchleby.
Srovnáno zde bylo téměř dva tisíce balíků lisované slámy, každý o hmotnosti kolem tří metráků. Během chvíle tak pyroman způsobil škodu za přibližně 750 tisíc korun. "Máme samozřejmě obavu z toho, že by mohl zapálit i zbylé stohy," říká dále Mlázovský. Zemědělci proto rychle uklízí, co na polích ještě zbylo, a na polích hodlají i hlídkovat.
"Máme z toho, co se tady děje, samozřejmě hrůzu," strachuje se Radek Šágr. Tomu shořel stoh na poli mezi Krchleby a Nymburkem. Zde podle jeho slov leželo 250 kusů balíků, škoda po ataku žháře je kolem 30 tisíc korun. Tato sláma ale nebyla určena jako podestýlka, nýbrž k výrobě energií.
"Máme na polích ještě několik stohů. Již jsme urgovali firmu, která si je odváží, aby si pro ně přijela dříve, ale mají na to čas až do listopadu. Do té doby tak budou muset na polích zůstat," děsí se Šágr.
Škody nejsou jen na slámě, která se změnila v popel, ale náklady narůstají i tím, jak je potřeba shořelé pole zlikvidovat a zajistit. Zaplatit se totiž musí jak pracovní stroje, tak práce řidiče.
Sérií útoků zatím neznámého pyromana se pochopitelně už zabývají nymburští kriminalisté. "Z taktických důvodů ale žádné informace poskytovat nebudeme," uvedla policejní mluvčí Věra Žídková.
Jak vyšetřování na místě prokázalo, požár opravdu nevznikl náhodou, kriminalisté a hasiči na spáleništích našli stopy po hořlavině.
Kvůli horku, které v době útoku panovalo, se navíc plameny po vysušené slámě velmi rychle šíří. Stačí proto jen jedno malé ohnisko a stoh je během pár minut celý v plamenech.
Zachránit ho je tak už prakticky nemožné. Ve všech případech se proto nechává kompletně vyhořet. To trvá i několik dnů a pro zemědělce to následně znamená, že musí na místě hlídkovat, aby zabránili případnému dalšímu požáru v okolí.

Zatím neznámý žhář ale na začátku měsíce zřejmě zaútočil i na myslivce z Loučeně. Těm totiž ve stejný den, kdy hořel stoh u Krchleb, vzplál i posed, umístěný mezi Loučení a Chudířem. "Je to první takový případ, kdy nám někdo zapálil posed," řekla za Myslivecké sdružení Podlesí Loučeň Božena Kloučková. Podle starosty Loučeně, který na místě společně s myslivci také byl, naštěstí požár nenapáchal žádné zásadní škody. "Šlo o nevyužívaný starý posed. Požár se nerozšířil a kromě samotného posedu je trochu ohořelý jen keř v jeho blízkosti," popsal následky loučeňský starosta Bohumil Vinš.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.