Přihlásit

U Veselí vyroste ptačí pozorovatelna (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sedm dřevěných věží určených k pozorování ptactva vznikne po celé republice. Hotovy budou do konce roku

Nové Veselí
Dlouho avizovaná ptačí pozorovatelna vyroste u Veselského rybníka do konce letošního roku.
"Už se na ni velice těšíme, chodíme se syny na ornitologická pozorování pravidelně. Jsme připraveni, že ji hned, jakmile bude dokončena, vyzkoušíme," nechal se slyšet Zbyněk Tvarožný ze Žďáru. Ale na to si ještě chvilku budou nejen oni, ale i další milovníci ptactva, muset počkat.
"Letos by mělo být vybudováno celkem sedm ptačích pozorovatelen v Česku a zatím jsme ve fázi výběrového řízení. Hledáme zhotovitele, který je pro nás postaví," vyjádřil se Michal Jelínek z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.
Kromě lokality u Veselského rybníka na Vysočině vyroste pozorovatelna i na dalších místech republiky. "Jedná se o Chomutovské jezero, rybník Chropyně, Lednické rybníky, Rokytnický rybník a rybník Žabakor v Českém ráji," prozradil Michal Jelínek s tím, že rybníky vybírali podle podnětů z jednotlivých správ chráněných krajinných oblastí. "Všechny pozorovatelny budou vybudovány ještě letos, jsme tlačeni tím, že máme finanční prostředky na tuto akci k dispozici jenom pro letošní rok," dodal Jelínek.
Podívanou na ptačí obyvatele Veselského rybníka zanedlouho nabídne dvoupatrová, šest metrů vysoká dřevěná věž se sedlovou střechou. Pro amatérské i profesionální ornitology a milovníky přírody budou v horním patře připraveny lavice. Z místa bude možné dalekohledy pozorovat hladinu či dno vypuštěného rybníka. "Dalekohledy jsou pro tato pozorování důležité a to nejlépe stativové. Veselský rybník je poměrně rozlehlý a tak bez dalekohledu nebude vidět téměř nic kromě tmavých teček na hladině vody nebo na obnaženém dně," poradil případným pozorovatelům ornitolog Jaromír Čejka ze Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy.

Podzimní tah ptáků
Veselský rybník nebyl pro tuto příležitost vybrán náhodně, ale cíleně. "Pro chráněnou krajinnou oblast, která je v takové nadmořské výšce jako ta naše, je to velmi významná lokalita, protože tam se objevují druhy, které nikde jinde nemáme možnost vidět," potvrdil Jaromír Čejka. To je dáno nejen nad mořskou výškou,ale také rozlehlostí rybníka.
Nejzajímavější pozorování v této lokalitě zaznamenávají ornitologové v době jarního či podzimního tahu stěhovavých ptáků. "Úplně nejlepší je to v době, kdy je rybník vypuštěný kvůli výlovu," doplnil Jaromír Čejka.
Pozorovatelé mohou v tomto období na Veselském rybníku spatřit ptactvo, které ve střední Evropě běžně nehnízdí. "Jedná se hlavně o bahňáky. Ale je to doba tahu i těch bahňáků, kteří u nás hnízdí, jako je například bekasina nebo čejka. Obnažené dno poskytuje pro tyto ptáky vhodnou potravu," sdělil ornitolog. Kromě tažných ptáků lze v místě pozorovat také nejrůznější druhy kachen, například kopřivku obecnou, čírku obecnou, čírku modrou, poláka velkého nebo poláka chocholačku. Zvolené místo má podle odborníků jednu velkou výhodu. "Tím, že pozorovatelna bude mít za sebou les, nebude pohyb na ní z hladiny vidět a ptáky bude možné snadněji sledovat," podotkl Jaromír Čejka.
Pozorovatelna poskytne zejména amatérským ornitologům i další zpestření. "Přímo nahoře budou umístěny dvě informační tabule tak,aby si ptačí druhy mohli sami určit," řekl Jaromír Čejka.
Dřevěná věž bude veřejnosti volně přístupná a ornitologové doporučují především ranní pozorování, tedy dobu, kdy jsou ptáci nejvíce aktivní.

Víte, že?
V nejbližším okolí Veselského rybníka přibudou zanedlouho také nové dřeviny. Vlastní rukou tam spolu s hejtmany jednotlivých krajů přijede vysázet stromy prezident Miloš Zeman. Akce je naplánovaná na pátek 17. října. Veselský rybník svou rozlohou osmdesát sedm hektarů tvoří zajímavou dominantu obce. Lze jej také považovat za prameniště řeky Oslavy, která se dále vlévá do řeky Jihlavy.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.