Přihlásit

Adamov se potýká s přemnoženými divočáky, likvidují je myslivci (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Adamov (Blanensko) 7. října (ČTK) - Adamov na Blanensku se potýká s přemnoženými divočáky. Na žádost vedení města začali myslivci před třemi týdny s jejich intenzivním odstřelem. Zatím odlovili asi 30 kusů černé zvěře a situace se postupně zlepšuje, řekl dnes ČTK adamovský starosta Roman Pilát (nezávislý).
Město má přes 5000 obyvatel a leží uprostřed lesů Moravského krasu. V brzkých ranních hodinách v něm lze divočáky zahlédnout i v ulicích. Snaží se dostat zejména na zahrady, kde je pro ně velkým lákadlem dozrávající ovoce, zejména jablka.
"Měli jsme četné stížnosti na poškozené ploty a poničenou městskou zeleň. Proto jsme se obrátili na majitele honitby, kterým je Školní lesní podnik ve Křtinách," uvedl starosta.
Martin Zouhar ze střediska myslivosti podniku ČTK řekl, že potíže s přemnoženými divočáky jsou na území spravovaném firmou hlavně v Adamově, ale i v nedalekých Babicích nad Svitavou nebo ve Vranově u Brna. Myslivci v této oblasti od dubna odlovili již 250 divočáků. Černá zvěř se loví celoročně, intenzivní lov bude podle Zouhara v okolí Adamova v nejbližších dnech pokračovat.
Podnik eviduje již několik žádostí majitelů zahrad z Adamova o odškodnění za vyvrácené ploty. "Řešíme je s poškozenými," doplnil Zouhar. Důvod, proč se divočáci přemnožili, lze podle něj jen těžko určit.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.