Přihlásit

Podzim patří také zvěřinovým hodům (Liberecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zvěřina má hned několik výhod. Kromě toho, že je chutná, má i dobře stravitelné maso, obsahuje málo tuku a důležité nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Kdo by odolal domácímu jelenímu gulášku či zvěřinové paštice s brusinkami na křupavém chlebu?
Pozor bychom si měli dát na kvalitu masa. Nejlepší je získat zvěřinu od známého myslivce, samozřejmě se speciální plombou a s průvodním listem zvěře. Pokud ve svém okolí nemáte žádného nadšence myslivosti, vyražte do farmářských prodejen Náš grunt, které v průběhu podzimních měsíců mají pro své zákazníky řadu zvěřinových specialit. Ty do Našeho gruntu dodává společnost Zvěřina Malesa, ta garantuje nejen zpracování ale především čerstvost a tuzemský původ. A jaká že netradiční masa to jsou? V první řadě je to chutné jelení a srnčí maso, dále kančí, které je možné připravit hned na několik způsobů a závěr patří divokým kachnám. Samozřejmostí je vynikající zvěřinová paštika, kterou si můžete udělat dle našeho receptu anebo ji koupit již hotovou od dodavatele Via delicia. Při nákupu pak nezapomeňte na šípkovou zavařeninu a brusinky jako od babičky, které v prodejně také najdete.
Úprava zvěřiny není nikterak náročná a není čeho se bát, tak zkuste překvapit návštěvu zvěřinovými hody u vás doma.

SRNČÍ PAŠTIKA S BRUSINKAMI
. 300gsrnčího masa . 80 g másla . 1 cibule . 0,5 dcl červeného vína . 3 snítky tymiánu . 1 bobkový list . hrst brusinek nebo mandlí . 1 vejce . 90 ml 30% smetany . 100 g na plátky nakrájené slaniny . sůl . pepř
Na troše oleje v pánvi nebo hrnci vhodném opečte kostky srnčího masa. Maso vyndejte a odložte bokem, do pánve přidejte lžíci másla a na ní dozlatova osmažte nadrobno pokrájenou cibuli. Vraťte do pánve maso, přidejte víno, nechte odpařit, přidejte koření, případně podlijte ještě dvěma lžícemi vody a nechte asi hodinu v troubě při 150 °C péct přiklopené poklicí. Měkké maso vyndejte a nechte částečně vychladnout, koření vyndejte a poté maso rozmixujte s máslem, smetanou a vejcem. Do jemně rozmixované směsi přidejte brusinky a vylijte ji do formy vyložené plátky slaniny nebo menších sklenic. Vraťte do trouby a ve vodní lázni (pekáčku s vařící vodou sahající cca do 1/3 formiček) pečte při 150 °C přibližně dalších 35 minut. Paštiku ve formě nechte zchladit, ideálně zatíženou. Paštiky ve skleničkách zalijte trochou rozpuštěného másla a dozdobte snítkou čerstvých bylinek. Podávejte na opečeném kousku chleba spolu s brusinkami.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.