Přihlásit

Škody způsobené černou zvěří, jak se bránit? (Benešovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Máte pozemek v honitbě? Jste členem honebního společenstva? Honitbu má v nájmu myslivecké sdružení? Škody způsobené černou zvěří se každoročně opakují a ten, kdo za ně odpovídá je bagatelizuje či dokonce popírá?
Jednou z variant takového vlastnictví pozemku je, že ho máte v honitbě a nejste členem honebního společenstva. Druhou pak, že máte pozemek v honitbě a jste členem honebního společenstva.
V prvé variantě se neděje nic, ale ve druhé nastupuje odpovědnostní vztah vůči ostatním tedy i nečlenům honebního společenstva. To v zásadě znamená, že pokud nájemce, tedy ve většině případů myslivecké sdružení, vlastníku honebního pozemku neuhradí škody způsobené černou zvěří, nastupuje odpovědnostní vztah na vlastníky honebních pozemků, kteří jsou členy honebního společenstva. A to v poměru velikosti jejich podílů. Tedy vlastníci honebních pozemků a současně členové honebního společenstva jsou jakýmisi ručiteli mysliveckých sdružení, pro případ, že tito nebudou plnit.
Uplatňovat náhradu škody za škody způsobené černou zvěří po nájemci honitby, jimiž jsou jednotlivá myslivecká sdružení, může každý vlastník honebního pozemku. Musí se ale dodržet lhůty a ty jsou velice tristní.
Pokud objevíte na svém honebním pozemku rytí od prasat, důležité je zdokumentovat rozsah poškození v přítomnosti soudního znalce, Policie ČR, notáře, prostě několika svědků.
Proč? Myslivci jsou velkou lobbistickou skupinou, která si na našich pozemcích často dělá co chce, a škody, byť jsou viditelné bagatelizuje a popírá. Vám ale čas letí, protože máte jen 15 dní na to, abyste doporučeným dopisem informovali myslivecké sdružení o škodách, které vám vznikly. Důležité je si uvědomit, že většina mysliveckých sdružení vyzvedává poštu až v posledním dni lhůty, tedy po 10­ ti dnech, tedy ve skutečnosti máte jen 5 dní, abyste zdokumentovali, zavolali soudního znalce a písemně informovali. Jinak je konec. Pokud toto zvládnete, máte jedno z dílčích vítězství za sebou.
Nastupuje 60 dní, do kdy byste se s mysliveckým sdružením měli dohodnout o náhradě škody a do 90 dní můžete podat žalobu, pokud se nedohodnete.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.