Přihlásit

Ze světel projíždějících aut je zvěř zmatená, zůstane strnule stát (Táborský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Táborsko
Pod koly aut ročně zahynou tisíce zvířat. Riziko srážek se zvyšuje hlavně ve tmě, brzy ráno a večer, kdy zvěř ztratí ve světlech projíždějících aut orientaci a zůstane strnule stát.
Jen loni řešil Dopravní inspektorát v Táboře více než sedmdesát takových nehod. Odborníci radí ubrat na plynu hlavně v místech, kde jsou pole a lesy.

Odradí je zápach
Podle předsedy Okresního mysliveckého spolku v Táboře Václava Falady má pozitivní vliv na snížení počtu srážek s volně žijící zvěří nástřik pachových pěn na stromy, keře nebo dřevěné sloupky podél rizikových silničních úseků. Jejich hlavní součástí jsou nepříjemně páchnoucí látky, které pak v daném místě omezí migraci zvěře.
"Pachové ohradníky používáme zhruba tři roky a jejich účinnost je zřejmá. Konkrétní čísla pro srovnání s loňským rokem ale budeme mít až v polovině listopadu. V současné době čekáme na dodání výsledků od mysliveckých sdružení, která se do používání pachových ohradníků zapojila."

Oplocení dálnice
Srážky se zvěří jsou častým důvodem dopravních nehod i na dálnicích. Předejít ztrátám na životech i na majetku je možné jejich oplocením.
"V současné době se staví oplocení dálnice v úsecích u Strkova a u Košic. Zatím zde nedošlo ke ztrátám na životech, přesto děláme vše pro to, aby k nim nedocházelo," říká Jan Kalafut ze Správy lesů města Tábora. Jeho slova potvrzuje i Václav Falada z táborského mysliveckého spolku. "Na základě zpráv v médiích jsme zaznamenali v určitých lokalitách pozitivní přístup k oplocování dálnice."

Po srážce točte 158
Mnoho řidičů neví, co po srážce se zraněnou nebo usmrcenou zvěří dělat. Pokud se do takové situace dostanete, dobře se rozmyslete, než zvíře naložíte do kufru auta. Můžete být obviněni z pytláctví.
"Jedná se o neoprávněné přivlastnění zvěře, které patří uživateli honitby," vysvětluje Jan Fišer z táborského odboru životního prostředí. Řidičům radí, aby po srážce se zvěří označili místo dopravní nehody a vytočili policejní linku 158. O něco komplikovanější je pokusit se v místě střetu dohledat majitele honitby.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.