Přihlásit

Na Kutnohorsku řádil pytlák: v Pivnisku zastřelil danělu (Kutnohorský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pytláctví není na okrese příliš časté, ale ani ojedinělé. V minulých letech se terčem pytláků stávala obora ve Žlebech

Pivnisko
Po pytlákovi, který si v úvodu víkendu políčil na vysokou, pátrají nyní policisté na Kutnohorsku.
Podle informací, které poskytla policie, řádil dosud neznámý pachatel v obci Pivnisko - Chlístovice. "Zřejmě v noci na sobotu zastřelil 150 metrů za obydlenou oblastí v polích danělu," uvedla tisková mluvčí kutnohorské policie Vendulka Marečková.
Podle mluvčí je hodnota zastřeleného zvířete 20 tisíc korun. Na základě trestního zákoníku, konkrétně paragrafu 304 o pytláctví, se tak jednáozvířevyššíhodnotynež je přestupková hranice 5 tisíc korun a případ tak může být definován jako trestný čin. Po dopadení z něj proto nemusí pytlák vyjít zrovna lehce. "Hrozí až dvouletý trest odnětí svobody, dodala Vendulka Marečková.
Případy pytláctví na Kutnohorsku nejsou nijak časté, přesto se v policejních záznamech v posledních letech několikrát objevily.
Například v letech 2011 a 2012 kradli pytláci z obory ve Žlebech muflony. Celkem v té době zmizela tři zvířata. Jako pytláctví může být definováno i zdánlivě banální lovení ryb bez povolení. Dokazuje to případ z roku 2008, kdy muž ulovil na řece u Zruče nad Sázavou velkého kapra. Z kapitálního úlovku se ale neradoval dlouho. Lovil bez rybářského lístku, byl dopaden a následně čelil podezření z trestného činu pytláctví.

Za trestný čin pytláctví hrozí střelci až dva roky vězení.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.