Přihlásit

Nezákonně stříleli divočáky, tvrdí udání. Případ šetří úřad (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lidmaň
Lidmaňští myslivci se kvůli divokým prasatům ocitli pod dvojím tlakem.
Na jedné straně po nich chce místní farmář už delší dobu odškodnění za údajné škody po přemnožených divočácích, na straně druhé teď čelí stížnosti na údajně protizákonný lov těchto zvířat.
"Střelec Josef Hojka ulovil vodící bachyni při probíhající sklizni řepky, kdy kombajny při sečení vytlačily z porostu dvě tlupy černé zvěře. Střelbou ohrozil traktoristu Petra Hálu. K protizákonnému lovu došlo 9. srpna na Hojavě, na poli Za chobotem," uvádí se v dokumentu z 10. srpna, který je podepsán pouze čtyřmi nečitelnými podpisy. Podle zákona nelze střílet vodící bachyni a nelze lovit při sklizni.
Oznámení začíná titulkem "Někteří nepoučitelní, nebezpeční, nenajedení a bezprávní myslivečtí funkcionáři a lovci" a uvádí, že informace pocházejí od Strany zelených a ekologických aktivistů.

Je to o dohodě
Dále se v textu píše o tom, že hospodář lidmaňských myslivců Stanislav Svoboda je měl údajně navádět ke střílení divočáků, aniž by zmínil zákonná omezení a bezpečnostní podmínky. Udání také zmiňuje údajný střet zájmu některých myslivců nebo údajný nezákonný odstřel lišky ?v Lidmáňce. Oznámení doplňuje i údajné svědectví dvou kombajnérů a traktoristy Hály, že lov na poli proběhl.
Celý dokument, který má Deník k dispozici, byl zaslán na odbor životního prostředí pelhřimovského městského úřadu. Ten podnět prošetřuje a mimo jiné vyzval k vyjádření zástupce myslivců.
"Podnět ještě nebyl uzavřen, probíhají další procesní šetření. Porušení mysliveckého zákona zatím prokázáno nebylo," uvedl vedoucí odboru Josef Slavětínský s tím, že pokud někdo měl dojem, že ?k porušení zákona došlo, měl se obrátit spíše na policii.
Předseda myslivců v Lidmani Miroslav Vaníček se ?k věci nechce blíže vyjadřovat. "Osobně jsem se tam byl podívat, zabýval jsem se tím, řešil to i výbor naší organizace. Veškeré podklady včetně fotky jsme předali odboru životního prostředí," řekl.
Co se týká přemnožení divočáků, už dříve Vaníček pro Deník uvedl, že pro snížení jejich stavů je vždy klíčová dohoda, zejména mezi myslivci a zemědělci nebo majiteli pozemků.
Inkriminované pole obhospodařuje ZD Černovice. Jeho předseda František Průša říká, že nemá informace, že by zmiňovaný odstřel byl nezákonný a že by při něm byl ohrožen pracovník družstva.
Odborné termíny v oznámení nasvědčují tomu, že ho psal někdo, kdo myslivost dobře zná a kdo zná poměry uvnitř lidmaňského sdružení. To, že by v celé věci mohlo jít o spor některých lidí pohybujících se kolem lidmaňského mysliveckého sdružení, na dotaz Deníku nevyloučil ani předseda ZD Černovice.
Přemnožení divočáků je stále aktuální. Dokazuje to nejen už zmiňovaný spor o škody po divočácích, ale i z Pacovska známý případ napadení muže divočákem, zraněným při sklizni kukuřice.
Josef Slavětínský uvádí, že úřad se snaží vyjít vstříc aktuální situaci s divočáky tím, že uděluje zákonné výjimky pro jejich lov. Stížnost na nezákonný lov divočáků je podle něj pro jeho úřad ojedinělá. I krajská policejní mluvčí Dana Čírtková uvádí, že policisté zatím v kraji žádnou neřešili.
Způsob lovu prasat je daný zákonem, ale v poslední době se stále více diskutuje o tom, že je nutné zákon upravit směrem k větší vstřícnosti vůči myslivcům - třeba v Německu se při sklizni lovit může. Divočáci se množí hlavně kvůli nárůstu ploch řepky a kukuřice. Myslivci je nestačí střílet, hovoří se o tom, že záchranou může být prasečí mor.

V čem je problém
Závěr Myslivecké komise AK ČR: Divoká prasata jsou zvěří, k níž se dosud nepodařilo stanovit účinná opatření k rychlému snížení stavu a omezení škod nejen na zemědělských plodinách. Přemnožená prasata a škody, které působí, negativně ovlivňují mínění o myslivcích a narušují vztahy mezi myslivci, zemědělci a ostatními občany. Z myslivců se mnohde stávají štvanci mající oprávněný strach o svůj majetek, kterým ze zákona ručí za škody. Řešení není v dohledu, pokud zemědělci nepřiznají, že na přemnožení mají podíl velkoplošným osevem rizikových plodin, tak jako státní správa myslivosti laxním až alibistickým přístupem usměrňování lovu."

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.