Přihlásit

Pozor, v lesích teď myslivci střílí (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Karlovarský kraj
Poslední dva měsíce v roce mají zvláště nimrodi v oblibě. Kromě oblíbených mysliveckých tanečních zábav jim totiž začínají doslova lovecké žně. Ve střehu tak musejí být lidé, kteří v těchto dnech míří do lesů. Někde, jako třeba v Lokti, jim je do hvozdů vstup z bezpečnostních důvodů zakázán.
Desítky myslivců s naháněči míří do lesů většinou o víkendech. Pochopitelně musejí dodržovat pravidla honů a také nařízenou ohlašovací povinnost, kdy se lov koná.
Kromě srnců se prý může lovit vše. Zvěř spárkatá, jeleni sika, divoká prasata, mufloni i daňci. Na mušku si myslivci mohou vzít i zajíce a bažanty. Ale ti postupně mizí.
"U nás černá zvěř i srnčí jsou na dobrých stavech. Po mírných zimách se zmátořili i zajíci. Takže v těchto podhorských honitbách je i zaječí zvěř," říká předseda kraslického spolku Zátiší Miroslav Hladký. Honitby jsou prakticky všude, a je třeba se proto při vstupu do lesa mít na pozoru. I když naháněči už mají kvůli zvýšené bezpečnosti na sobě reflexní vesty.
"Oblasti, kde se hromadně loví, zpravidla označovány nejsou. Lidé by proto měli být opatrní. Zakázat vstup do lesa jim nemůžeme. Já ale vždy říkám, že myslivec nemá střílet nikam, kam nevidí. A také musí zvážit každou ránu a s puškou zacházet s maximální opatrností," vysvětlil Václav Konopík, jednatel společnosti Lesy Žlutice.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.