Přihlásit

Počty sražených zvířat myslivci neznají, řidiči nehody nehlásí (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Viníkem při srážce se zvěří je většinou řidič. Měl jet tak, aby stihl včas reagovat

Klatovsko
Problémy myslivcům dělá současná podoba zákona o provozu na pozemních komunikacích, řidiči totiž nehlásí naprostou většinu srážek se zvěří. Řidiči podle zákona musí hlásit policii nehody, při kterých je někdo zraněn nebo dokonce zemře, a nehody, při kterých škoda na některém ze zúčastněných vozidel překročí sto tisíc korun. Musí však hlásit i nehody, při kterých je poškozen majetek třetí osoby. Což v případě srážky se zvěří, kde poškozenou třetí osobou je příslušné myslivecké sdružení, většinou nedodržují. Než vstoupila v platnost stotisícová hranice velikosti škody, řešili policisté na Klatovsku více než stovku případů sražených divokých zvířat ročně. "V současnosti jsou to dva až tři případy za měsíc," konstatovala klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Evidence neexistuje
"O většině případů se vůbec nedozvíme, lidé to nehlásí. Úhyny na silnicích jsou problém a problém je i statistika, vůbec si netroufnu říci, kolik případů srážek se zvěří máme třeba za rok. Uživatelé honitby se to kolikrát ani nedozvědí. Maximálně je někde u patníku rozbité sklo z reflektoru, možná krev a srst, ale z toho nelze mnoho zjistit. Evidence neexistuje, ale troufnu si říci, že případů střetu se zvěří, zvláště při současném provozu, přibývá," popsal situaci jednatel okresního mysliveckého spolku Klatovy Pavel Martin.
Existují možnosti, jak případy srážek se zvěří v rizikových místech omezit, problémem jsou však peníze. "Lze to řešit oplocením, existují také pachové ohradníky, ale vše je to o penězích. Myslivci to těžko mohou hradit, pozemky nejsou jejich a správci silnic takto ošetří maximálně úseky dálnic nebo rychlostních silnic," uvedl Martin.

Viníkem je řidič
Nárok na odškodnění od myslivců motoristé, jak se podle Martina často domnívají, nemají. Viníkem je totiž řidič."V blízkosti silnic mimo zastavěné území musí řidič počítat s tím, že u komunikací se může vyskytovat nebo pohybovat zvěř. Řidič by měl jet takovou rychlostí, aby byl schopen včas reagovat i případně zabrzdit a zabránit tak srážce, když uvidí ve své jízdní dráze zvěř," vysvětlila Ladmanová.
Jedinou možností, jak získat od pojišťovny peníze, je v tomto případě připojištění. "Když je vlastník vozidla připojištěn na srážku se zvěří, musí neprodleně oznámit událost na policii, protože v případě plnění pojištění se dokládá, že policie nehodu šetřila," upozornila Ladmanová.
Policisté také mohou kontaktovat příslušné myslivecké sdružení, kterému by měl řidič sraženou zvěř ohlásit. "Samozřejmě řidič, který třeba ani přesně neví, kde je, který nemusí být ani místní, těžko bude shánět kontakt na myslivce. Nejlepší je zavolat policii, policisté většinou vědí, koho konkrétně kontaktovat," poradil Martin.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.