Přihlásit

Na Šumavě žije 50 rysů, spočítali odborníci (MF Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Správa národního parku roky monitorovala rysy ostrovidy na Šumavě. Chytala je a dávala jim obojky.

MF DNES nyní zjistila, že na to neměla povolení a používala k tomu i zakázané nášlapné pasti. Jedna samice po odchytu uhynula, případ vyšetřuje policie.

ŠUMAVA Čeští a němečtí vědci z národních parků Šumava a Bavorský les zkoumali chování kočkovitých šelem pomocí telemetrických obojků vysílajících signál GPS, fotopastí i zkoumáním DNA a trusu. Právě pro obojkování rysů je museli odchytávat. MF DNES nyní zjistila, že na to neměla správa parku potřebnou výjimku ze zákona, který odchyt přísně chráněných zvířat zakazuje. Kromě toho při odchytu jedna samice rysa zemřela.

Rysi se do hor vrátili v 70. a 80. letech 20. století Spatřit naživo na Šumavě rysa ostrovida se poštěstí málokomu. Přísně chráněných šelem žije v národním parku, příhraničí Bavorska a Rakouska zhruba 50. To jsou čísla ze sčítání a sledování šelem šumavskými ochranáři po dobu pěti let.

Tragický konec odchytu je zároveň problémem pro celou populaci rysa. Sám zoolog Luděk Bufka, který spolu s kolegou, vědcem Jaromírem Červeným, odchyt prováděl, letos v dubnu MF DNES řekl, že počty rysů jsou na jejich nejminimálnější hranici.

Přitom rysi se na Šumavě až do 90. let 19. století běžně vyskytovali, pak vyhynuli. „Současná populace se do přírody dostala v 70. a 80. letech 20. století vypouštěním v zajetí chovaných zvířat,” uvedl tehdy Bufka.

Právě tito jedinci dnes tvoří základ šumavské populace, která se ale nijak výrazně nerozšiřuje a zůstává v posledních letech na stejných počtech.

Největší hrozbou pro tyto největší české kočkovité šelmy jsou pytláci. Akademie věd odhadla, že za posledních dvacet let bylo v Česku pytláky zabito okolo 500 rysů.

Podle ekologických aktivistů je současný skandál s odchytem rysů na Šumavě do zákonem zakázaných pastí neomluvitelný. „Správa parku o to víc musí dodržovat pravidla, protože je to vedení rezervace. Je to jen další šokující zpráva ukazující opět na českou povahu snažit se vše ututlat,” řekla Dagmar Kjučuková z Okrašlovacího spolku Zdíkovska.

Kvůli ochraně vzácných rysů na Šumavě ekologické Hnutí DUHA už roky posílá dobrovolníky do šumavských lesů, takzvané rysí hlídky. Ty pak spolu s lesníky odstrašují pytláky, zejména mezi Volary, Prachaticemi a Českým Krumlovem.

„Kvůli stresu zvířat se ustoupilo i od telemetrických obojků, které se pro sledování zvířatům dávaly. Odchyt je vždy pro zvíře stresující. My jsme dosud netušili, že se na Šumavě používaly správou parku nášlapné pasti,” řekl aktivista Jaromír Bláha z Hnutí DUHA. Tvrdí, že příčinou celého incidentu jsou ale v podstatě pytláci. „Kvůli nim je potřeba sledovat, zkoumat a chránit populaci rysů. Na jedné straně víme, že je špatné dávat jim obojky, ale na druhé nebýt pytláků, nebylo by těchto opatření ani rysích hlídek,” doplnil Bláha.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.