Přihlásit

Myslivec postřelil kolegovi psa. Schytal devět broků, operaci nepřežil (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Svárov - K nepříjemné události se smutným koncem došlo 26. prosince při štěpánském honu mysliveckého sdružení Svárov-Zlámanec. Jeden z myslivců tam nešťastnou náhodou postřelil svému kolegovi dvouletou fenku drsnosrstého jezevčíka, která přes veškerou snahu zemřela na operačním stole veterinární kliniky v Uherském Hradišti.

"Fenku zasáhl výstřel z brokovnice. Okamžitě jsem s ní jel na veterinární pohotovost, kde následně při dvouhodinové operaci zraněním podlehla. Měla v sobě devět broků a já neuvěřitelné štěstí, že ty broky nezasáhly mě," popsal tragické chvíle majitel psa Jan Zapletal. Svého čtyřnohého parťáka měl v osudnou chvíli na řemeni po svém boku.

"Pes byl uvázaný u mé nohy a něco takového se nesmí stát," poznamenal Jan Zapletal rozhořčeně. Poukázal také na skutečnost, že měl být hon ukončen a událost prošetřena. Nic takového se však podle něj nestalo.

Proti Zapletalově prezentaci událostí se však ostře ohradili členové vedení Mysliveckého sdružení Zlámanec - Svárov.

"O tom, co se stalo, jsme vůbec nevěděli. Poškozený nám nic neřekl a společně s oním střelcem psa naložili a ihned odjeli na veterinu do Uherského Hradiště. Ani nám to nezatelefonovali. O všem jsme se dozvěděli až po skončení samotného honu. Kdybychom byli o události informováni okamžitě bychom na ni patřičně reagovali," řekl Slováckému deníku předseda Mysliveckého sdružení Svárov - Zlámanec Josef Hubáček.

Ten zároveň podotkl, že další den po osudném honu došlo mezi viníkem incidentu a poškozeným myslivcem k finančnímu vyrovnání. Samotného střelce pak také navíc 9. ledna čeká projednání události a je možné, že se nevyhne postihu v rámci mysliveckého sdružení.

"Štěpánský hon byl v naprostém pořádku, nedošlo k porušení žádných předpisů, vše bylo bez alkoholu. Je to bohužel selhání toho lovce, který střílel tam, kde neměl, a to v nepřehledném terénu. Událost s ním patřičně projednáme," dodal Josef Hubáček.

Konstatování Jana Zapletala, že měl být hon ukončen, nepřímo odmítl předseda Okresního mysliveckého spolku Uherské Hradiště Karel Blahušek s upřesněním za jakých okolností dochází k předčasnému ukončení honu.

"Podle zákona o myslivosti je tomu tak v případě, že dojde k poranění osoby střelnou zbraní," konstatoval jednoznačně Karel Blahušek.

Ani případná sankce však poškozenému myslivci, který okamžitě z uvedeného sdružení vystoupil, věrného čtyřnohého parťáka zpět nevrátí. Podle vyjádření lékařky veterinární kliniky v Uherském Hradišti Dagmar Svobodové měl však jezevčík zřejmě jen minimální šance na přežití.

"Psa jsem neoperovala, ale pouze přijímala. Mohu potvrdit, že byl ve vážném šokovém stavu a ztrácel hodně krve, od broků měl poškozené četné vnitřní orgány. Během operace zemřel," uvedla Dagmar Svobodová.

Štěpánskou příhodu podle slov uherskohradišťské policejní mluvčí Mileny Šabatové strážci zákona prozatím nevyšetřují."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.