Přihlásit

Zvonek zelený: návštěvník našich krmítek (Jičínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jičínsko
Máte-­li v těchto dnech na okně či na zahradě umístěné ptačí krmítko, jistě jste zaznamenali, že nejčastějším hostem na něm je zvonek zelený (Carduelis chloris). Jedná se o cca 14 cm velkého žlutozeleného ptáka, jehož silný kuželovitý zobák nám naznačuje, že jde o zrnožravce. Živí se tedy semeny mnoha rostlin, ale například i bukvicemi.

            Zvonek zelený patří nejen k nejčastějším návštěvníkům krmítek, ale i k prvním jarním zpěvákům. Již od února můžeme poslouchat jeho zvonivý zpěv, který mu dal jméno, doprovázený prudkým vzlétáním kolmo vzhůru. Sameček kromě zpěvu nezastane v prvním období hnízdění mnoho práce. Sice přináší materiál na stavbu hnízda, ale to staví samička a stejně tak pouze ona sedí přibližně 14 dní na vejcích. Další dva týdny oba rodiče krmí mláďata na hnízdě, a to semeny změklými ve voleti. Tím se zvonek liší od ostatních zrnožravých druhů ptáků (např. vrabce), kteří krmí svá mláďata hmyzem. Zvonci také na rozdíl od jiných pěvců neodnášejí trus mláďat a ponechávají ho na okraji hnízda. Mláďat mají zvonci až pět a hnízdí dvakrát, výjimečně i třikrát, ročně. Mláďata se až 17 dní zdržují polovzletná v okolí hnízda a v této době jsou nejvíce vystavena nebezpečí.

Cizinec, či našinec?
Zvonek zelený je ptákem stálým. Přesto jedno procento zalétá na vzdálenost větší než 100 km, takže některý jedinec na vašem krmítku může být i „cizinec”. V menší míře tráví totiž zimu na našem území zvonci z Polska, Pobaltských republik či ze Skandinávie. Stejně tak naši ptáci ojediněle zaletují v zimě do Francie čina Balkán. Tento tah je ale výjimečný, není každoroční a závisí na sezónním počasí a potravní nabídce.

            Ve sbírce muzea je zvonek zastoupen třikrát. Jednou je to makropreparát samice, který je součástí Kablíkovy sbírky ptactva a pochází z Vrchlabí. Ve zbylých dvou případech se jedná o vajíčka. No

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.