Přihlásit

Policisté šetří možné týrání koček (Strakonický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Číčenice
Sociální sítí se šíří zpráva, že myslivci z Mysliveckého sdružení Strážka Číčenice údajně cvičí lovecké psy na odchycených kočkách.
Myslivci chtějí podat trestní oznámení. "Je to nesmysl, někdo nás chce zdiskreditovat," uvedl předseda sdružení František Holát.
Ve zprávě stojí, že myslivci mají kočky vzduchovkou střelit do oka a tím je omráčit. Pak je chytí, ostříhají jim drápky a používají je na výcvik loveckých psů. Kočka při tom zemře. Součástí zprávy je i fotografie kočky se zakrváceným okem.
Tomu, že by místní myslivci něco takového prováděli, nevěří ani starostka obce Renáta Regálová. "O těch zprávách vím. Na obec chodí e­maily, často i vulgární. Že by tu ale k něčemu takovému docházelo, si nemyslím," řekla. I ona se obrátila na policii s žádostí o prověření.
Podle policejní mluvčí Štěpánky Uhlířové policisté oznámení o případu mají. "V pátek jsme přijali oznámení o možném týrání koček," uvedla s tím, že více k případu uvést nemůže.
Zprávu na sociální síti uveřejnil muž, který tvrdí, že je majitelem postřelené kočky na přiloženém snímku. Podle něj se kočce podařilo utéci a zachránit si tak život. "Bohužel přišla o oko," píše.
Případ zvedl vlnu nevole. Zaznamenala ho i nezisková organizace Svoboda zvířat, která podala podnět k šetření ve věci týrání zvířat na Krajskou veterinární správu v Českých Budějovicích. Věc budeme dále sledovat.

***

Zákon
Kdo týrá zvíře zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem, nebo surovým nebo trýznivým způsobem veřejně nebo na místě veřejnosti přístupném, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.