Přihlásit

Divočáci se stahují až k Brnu (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jižní Morava
Potkat divočáka na okraji Brna? Nic neobvyklého. Prasata divoká jsou přemnožená a stahují se i k velkým městům. "V bezprostředním okolí Brna žije spoustu divočáků. Přesná čísla ale zatím neznáme, sčítat je budeme až na konci března," konstatoval Tomáš Pohl z oddělení státní správy lesů, myslivosti a rybářství brněnského magistrátu.
Potvrdil, že divočáci jsou v Jihomoravském kraji přemnožení a působí velké škody zemědělcům či zahrádkářům.
Určit přesný stav černé zvěře je dost obtížné. "Často se stěhuje za potravou přes různé honitby," upozornil jednatel blanenského okresního mysliveckého spolku Jaroslav Zelený.

Polovina na odstřel
Jednatel odhadl, že na Blanensku žije asi pět tisíc zvířat. Polovinu z nich plánují lovci odstřelit, je to o tisíc kusů víc než loni.
Lesy a poli Znojemska se prohánějí asi tři tisícovky divokých prasat. Myslivci jich chtějí ulovit dva tisíce osm set. "Zda se to podaří, záleží na mnoha okolnostech, jako je počasí, osetí plodin a schopnosti střelců," upozornil jednatel znojemského okresního mysliveckého spolku Jaroslav Šumpich.
Podle Zeleného nelze počty černé zvěře regulovat jinak než lovem. "Doufám, že nikoho nenapadne ji trávit," prohlásil.
Přemnožení prasat se na ceně zvěřiny zatím neprojevuje. "Průměrná cena ve výkupu se pohybuje okolo padesáti korun za kilogram. Jiné to bylo v roce 2012, kdy byla prasata velice přemnožená. Tehdy se odlovilo historicky nejvíc černé zvěře. Kilogram stál patnáct korun," připomněl Zelený.
Na rok 2012 upozornil také jednatel společnosti Moravialov Kravsko, která patří mezi největší dva zpracovatele zvěřiny v kraji, Aleš Hutař. "Tehdy bylo prasat opravdu hodně a zaznamenali jsme historicky největší výkup. Zhruba o třicet procent vyšší než teď," uvedl.
Zlevnění zvěřiny podle něj momentálně nepřipadá v úvahu. Ve srovnání s masem domácích prasat je zvěřina mnohem dražší. Kančí kýtu bez kosti koupí zájemce ve firmě Moravialov za 250 korun, vepřová kýta v řeznictví je zhruba o 150 korun levnější.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.