Přihlásit

Ptákem roku je potápka černokrká, ukazuje zdraví našich rybníků (zpravy.iDNES.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ornitologové vyhlásili Ptákem roku 2015 potápku černokrkou. Tento elegantní pták je podle odborníků ztělesněním problémů českých a moravských rybníků. Téměř neznámý nápadně zbarvený pták byl totiž ještě nedávno hojným, ale z Česka již téměř vymizel. Podle odborníků ještě není na záchranu pozdě.

V padesátých a šedesátých letech 20. století hnízdily potápky černokrké v koloniích i o několika stovkách párů. V roce 2014 se podařilo najít jen celkem 50 hnízd. "Takto drastický pokles dříve silné populace nemá v evropském kontextu obdoby. Podobná situace není ani v okolních zemích, například v Polsku či Německu se potápkám stále daří dobře. Příčiny úbytku tedy musíme hledat u nás doma," podotkl ředitel České společnosti ornitologické (ČSO) Zdeněk Vermouzek. Česká společnost ornitologická se letos zaměřuje na mokřady.

Potápka černokrká je typickým ptákem rybníků a dobře odráží všechny jejich problémy. Její potravou jsou totiž různí vodní korýši a larvy hmyzu a protože se při lovu řídí zrakem, k životu potřebuje rybníky s čistou vodou plné nejrůznějších forem života, tedy biodiverzity.

Podle přítomnosti potápek tedy na první pohled poznáme "zdraví" toho kterého rybníka. Lokality, kde hnízdí, patří u nás nejen z ornitologického hlediska k těm nejcennějším. Jsou to například Vrbenské rybníky u Českých Budějovic, Lednické rybníky, rybník Řežabinec na Písecku, rybník Rod na Třeboňsku, Bohdanečský rybník či extenzivněji využívané rybníky v Poodří.  Za úbytek potápek může člověk a kapři

Hlavním důvodem úbytku potápek je příliš intenzivní chov kaprů. Pokud jich je v rybníce moc, jednak přímo kalí vodu, jednak zcela změní složení živočichů i rostlin ve vodě.

Druhým problémem je nadměrné množství fosforu, který se do vody dostává z okolních polí, ten vede k nedostatku kyslíku ve vodě, která se pak mění v páchnoucí hnědou břečku.

Kampaň Pták roku organizuje ČSO od roku 1992. Loni byly Ptákem roku vyhlášeny oba druhy čápů, čáp černý a čáp bílý ( více zde ).

Současně s vyhlášením vychází i speciální číslo časopisu Ptačí svět - Pták roku, kde jsou základní informace o životě vybraného druhu, o ohrožení, kterým je vystaven, i o možnostech jeho ochrany. Součástí kampaně je i projekt občanské vědy, do kterého se může zapojit široká veřejnost. V případě letošní potápky je to měření průhlednosti vody.

Potápka černokrká je tak příkladem nutnosti komplexního přístupu k ochraně přírody a krajiny, protože, i když je to vodní pták, některé příčiny jejího úbytku leží i daleko od rybničních břehů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.