Přihlásit

V Brdech se zachovala stará česká krajina (Příbramský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brdy
Podle biologa Ondřeje Sedláčka z Univerzity Karlovy v Praze je hned několik důvodů, proč pečovat i do budoucna o oblast Brd.

            „To nejcennější na Brdech a to, co si zaslouží zvláštní ochranu, je samotná krajina. Jedná se o 260 kilometrů čtverečních, kde stojí jen několik historických a vojenských objektů a žije tu asi 30 obyvatel. Stačí třicet minut jízdy autem z Prahy a najednou se ocitnete v úplně opuštěném prostoru, kde nepotkáte civilizaci. To je ve střední Evropě něco naprosto jedinečného,” říká Sedláček, který žije v Příbrami a do Brd to má tedy hodně blízko.

            Podle Ondřeje Sedláčka sice více než 90 procent krajiny pokrývají druhově nijak zvláštní hospodářské lesy. Mimořádné na nich je podle něj však to, že tvoří nejkompaktnější lesnatý celek ve vnitrozemí celé České republiky.

            „Rozloha je obrovskou devizou pro diverzitu – čím větší plocha, tím větší množství organismů. Je to také vhodné prostředí pro živočichy, kteří potřebují větší plochy: rys, jelen, čáp černý, datel černý, výr velký, sýc rousný nebo opravdu velké a stabilní populace celé řady lesních druhů,” vysvětlil Ondřej Sedláček už pro univerzitní web s dodatkem, že pohyb rysa v této krajině zaznamenaly dokonce i armádní bezpečnostní kamery.

            A co ještě biolog Ondřej Sedláček shledává absolutně význačného na brdské krajině, respektive konkrétně na území současného vojenského újezdu?

            „V místech někdejších vesnic, například Kolvín, Padrť, Zadní a Přední Záběhlá nebo Hrachoviště, jsou dodnes vidět stopy hospodaření – pozorovat tam můžeme bývalé pastviny nebo ovocné sady. Zachovala se tam stará česká krajina, jak vypadala, než se začaly odvodňovat louky, což ve druhé polovině 20. století zdevastovalo všechny druhy mokřadních rostlin i dalších, na ně vázaných organismů. Nikdy tam neproběhla vlna chemizace a hnojení, což dnes patří k největším plošným problémům krajiny.

            Nejen biologa tak musí uhodit do očí, že na těchto loukách v porovnání s jinými žije obrovské množství živočichů od bezobratlých až po ptáky,” dodal Sedláček.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.