Přihlásit

Za zastřelení spícího trampa dostal myslivec 3,5 roku vězení (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivec Miroslav Kocián půjde na 3,5 roku do vězení za to, že předloni v srpnu u Račic na Vyškovsku omylem zastřelil muže nocujícího ve slámě na poli. Verdikt vynesl loni v listopadu Okresní soud ve Vyškově a dnes jej potvrdil odvolací Krajský soud v Brně. Kociánovo odvolání proti údajně příliš přísnému trestu zamítl. Řekli to dnes pracovníci trestní kanceláře krajského soudu.

Odsouzený musí rodině mrtvého, tedy jeho matce, otci a sestře, vyplatit celkové odškodné 6,2 milionu korun. Odsouzen byl za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví. „S rozhodnutím krajského odvolacího soudu jsem velmi spokojen. Už jen to, že soud uznal, že bylo na myslivci, aby byl opatrný, je důležité," řekl v reakci na dnešní verdikt vyškovský okresní státní zástupce Radek Hůlka, který se kauzou zabýval.

Myslivec pochybení odmítá. Hájí se tím, že střílel na srnu. Podle soudů na lovu nedbal zvýšené opatrnosti, jak to každému myslivci nařizuje zákon. Navíc byl mírně pod vlivem alkoholu. Podle znalců měl v krvi v době střelby od 0,28 do 0,43 promile alkoholu. Tvrdil, že večer před lovem vypil čtyři piva.

„Šokující je, že se (Kocián) za událost neomluvil a nijak nevyjádřil svoji lítost," zdůraznil vyškovský státní zástupce.

Událost se stala předloni 4. srpna v Rakoveckém údolí. Kocián nad ránem vyrazil na lov se svým bratrem. Když zjistil, že výstřel z jeho kulovnice zasáhl člověka, přivolal policii. Záchranáři už muži nemohli pomoci."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.